"DEN OTROLIGA NH-HYSTERIN ÄR BARA MODE"

Är det något ord jag hatar (okej förutom frihets-dressyr haha) är "NH-hysterin". För det är ju tydligen mode just nu, om man nu kan säga att det är mode att bry sig om hur hästen mår och hur vår utrustning påverkar den. Tycker även att de är himla roande att läsa om alla stackars "vanliga" ryttare som alltid ska bli trampade på sina stackars tår så forn någon nämner att bett är dåligt. "Hade hästen mått dåligt av det hade det ju inte varit tillåtet" - Okej men obekväma klackskor är inte heller förbjudet, betyder inte att skorna blir skönare för det. Tycker som sagt att det är otroligt roande att läsa de långa inläggen där de blivit attackerade (aka de har läst ett inlägg med en studie om bett) för tydligen är det skillnad från häst till häst, man har olika ambitioner - visste ni att vissa har tydligen bara har inkomst från häst-tävllingar och det förstår tydligen inte NH-folket. Dessutom så skadar det väl inte att ha sporrar?? Alla ger ju inte skav, för tydligen måste ju bett/sporrar eller annan utrustning ge skav innan det kan anses vara obekvämt eller skadligt! :))
 
Bättre blir det när de sedan irriterat klagar på hur de minsann blivit kallade för djurplågare av någon som tydligen inte förstår: ALLA HÄSTAR KAN OMÖJLIGT RIDAS UTAN BETT, FATTA DET!! Dessutom är dessa människor som tror det dumma i huvudet, men visst! Sätt er upp på en jättehet häst och rid ni om ni tror att det kommer gå bra!! - Tydligen är det svårt att ta in att det kanske tar lite tid. Enligt mig kan alla hästar ridas utan, det beror inte på hästen. Allt beror på hur mycket tid ryttaren pallar lägga ner på det hela. Uppbetsling osv. ser jag bara som en omväg och kommentaren "min häst är för het för att rida utan" är bara en ursäkt för att du inte har tid. Enligt mig är det också ett litet kvitto på att om man kan sitta upp på sin häst och den förstår en även utan träns att man rider ordenligt - alltså med sits osv och inte bara handen. Och för att ingen nu ska säga att jag tror mig vara bättre än någon så vill jag tillägga att min häst är lärd på halsring precis som någon annan är lärd på ett bett.
 
Så vad får ni nu ut av den här texten? Tar du illa upp och känner dig träffad kommer du antagligen vilja kommentera något i stil med "så du hatar alla som rider med bett och inte vill lägga tid på att lära sig rida runt i en halsring man ändå inte kan tävla på och som är livsfarligt". Vad jag däremot skriver i inlägget tänker jag därför peka ut tydligt för att ingen ska missförså och skriva IQ befriade kommentarer (som väldigt ofta rullar in bland dessa inlägg. är trött på att få kommentarer om saker jag inte sagt och trött på att svara kommentarer med "skriv gärna vart jag sagt såhär"): Rid med bett om du vill, sålänge du kan använda det rätt bryr jag mig inte. Men säg inte att du rider på det för att "du måste", "det är helt oskadligt och min häst tycker om bett" eller "vadå jag måste ju rida på det för att kunna tävla". Säg att du använder bett för att du vill använda bett. Vill du inte lägga ner tid på att kunna rida din häst utan utrustning? Säg då att du inte känner något behov av att kunna det för att du vill använda utrustning. Att säga att alla hästar inte går att rida utan är bara okunnigt, faktiskt.
 
Sådär, nu är jag trött på alla butt-hurt inlägg om bett och NH hysteri. Varför skriva ett argt inlägg om att bett är så bra och att NH människor bara hypar allt om du inte känner dig träffad? "Åh jag vet att bett är dåligt men eftersom att jag rider med det så måste jag skriva ett argt inlägg om hur lite jag bryr mig och klaga på att NH människor ändå är dumma i huvudet." Även om ni inte menar det så är det bara så jag kan läsa inläggen. Det är ju inte så att jag skulle ta illa upp om någon exempelvis sa att jag vore en djurplågare, för jag vet att det inte är sant. Jag skulle inte heller ta illa upp om någon vill påpeka att jag inte rider särskilt bra heller, för det är jag väl medveten om. Som sagt, den typiska "jag gör absolut inte så men tänker ändå skriva ett argt svars-inlägg" roar mig väldigt mycket. Hur kan någon ta så illa upp såfort man nämner att bett inte är särskilt bra? Att ha metall i munnen på någon säger ju sigsjälvt att det inte är så jävla najs liksom. Vad säger ni? Skriv gärna en kommentar om hur ni tycker, men snälla dampa inte om hur bra eran häst mår även fast den har bett, det är ju ganska självklart att hästar kan ha det bra även om de har bett i munnen en timme om dan.
 

Kommentarer
Postat av: Matilda - tonårsliv i rullstol

Damn va bra skrivet!

Svar: Åh tack! :D
Josäfin Andersson

2014-04-29 @ 22:29:05
URL: http://skogsrusset.se
Postat av: Hanna

Jag tycker det är skojigt när vanliga svennebananer med sina stackars halvblod som de tävlar lite 120 cm-/medelsvåra klasser med, börjar prata om "sportavlade hästar" och "extremt mycket blod" och yada yada. Att Rolf Görans hästar är som trimmade Ferraris, det kan jag gå med på. Men våra vanliga hästar tror jag på sin höjd är Audis, från 2005...

Rider man bara hyffsat och har en häst med åtminstone litegrann bakom pannbenet tror jag själv inte att det är några som helst problem att rida runt lite utan träns. Det funkar på mina hästar, och jag har både feta ponnys och ett sånt där "sportavlat" halvblod.

2014-04-29 @ 22:29:49
URL: http://hannnss.blogg.se
Postat av: ida foto. ♛

SÅ BRA SKRIVEEEEEEEEEEEEEEET!!!!!!!

Svar: TAAAAAAAAAACK :D:D
Josäfin Andersson

2014-04-29 @ 23:15:10
URL: http://prinsesc.blogg.se
Postat av: Andréa

Tummen upp, så bra skrivet!

Svar: TACK :D
Josäfin Andersson

2014-04-30 @ 08:33:41
URL: http://andreab.blogg.se
Postat av: Alice

Grymt skrivet! Min åsikt är att alla får rida runt hur de vill så länge hästen mår bra och trivs med det!

Svar: Ja men precis!
Josäfin Andersson

2014-04-30 @ 15:38:38
URL: http://skimmelfuxenalice.horseworld.se
Postat av: Sophie Lundberg

Bra skrivet!
Du har helt rätt med det du säger :) Det ända jag kan störa mig på med "NH-hysterin" är de som skriver inlägg/kommentarer för att provocera för att få likes eller kommentarer. Att de utnjutar de som gärna skriver sina åsikter bra som dåliga. Förstå mig inte fel här, jag tycker om NH överlag och tycker det är svincoolt att de som utövar NH kan rida runt i halsring men dock tycker jag inte man ska medvetet trampa någon på tårna bara för man håller på med en annan inriktning i ridsporten... Hoppas du förstod mig rätt :)

2014-04-30 @ 20:52:59
URL: http://sophielundberg.horseworld.se
Postat av: my

Grymt bra skrivet!
Själv rider jag med bett och så men ett tvådelat så inte speciellt avancerat. Men jag har börjat försöka rida mer på hack och det går superbra. Någongång skulle jag också vilja rida i repgrimma och sånt men det är precis som du säger att man måste lägga ner mycket tid så någon gång i sommar kanske :D

Svar: Repgrimma är typ det bästa som finns att rida i! Red med det hela tiden förut :D
Josäfin Andersson

2014-05-01 @ 15:02:06
URL: http://monkiapa.blogg.se/
Postat av: Sofia Krantz

APPLÅD TILL DIG! Håller verkligen med.

Svar: TACK :D :D
Josäfin Andersson

2014-05-01 @ 17:25:26
URL: http://sofiakrantz.webblogg.se
Postat av: andrea

Hahaha älskar dina åsiktsinlägg för du har så rätt till punkt o pricka!!!

Svar: Haha tackar :D
Josäfin Andersson

2014-05-04 @ 00:28:27
URL: http://isafore.blogg.se
Postat av: Elvira - Baraelvira.se

Aaaaa såå braaa!

"Plötsligt är man djurplågare för att man rider med bett, har hästen skodd och den inte går på lösdrift!!" mm för det är precis det vi säger :)))))))))))

Svar: Ja men precis! "Ursäkta men kan du skriva på precis vilken rad jag sagt det där??" Får för många kommentarer om att man är dum i huvudet och annat som man inte har skrivit för fem öre haha
Josäfin Andersson

2014-05-05 @ 02:30:54
URL: http://baraelvira.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0