Jag är ingens jävla morsa - det räcker med min häst!

Blev lite inspirerad av denna bloggare och vill skriva ett inlägg med lite samma inrikting - barn i stallet. Vad jag inte kan förstå är att folk bara tar med sina småbarn till stallet - och sen bara lämnar dem där? Från egna erfarenheter har jag haft småbarn krypa under magen på Amigo (nej inte som ett orsråk, på riktigt under magen!) när vi stod på säva. Fatta hur farlig den situationen kunde blivit om det inte varit en lika lugn och miljötränad häst som Amigo? Och ingen förälder på plats, eventuellt står den bredvid och skrattar lite för att det är så gulligt. Visst det är gulligt, tills Amigo blir rädd för något och springer över din unge, då är det väl ingen som skrattar längre antar jag?
 
Tycker i största allmänhet att det är otroligt hur föräldrar kan lämna sina ungar att vandra fritt på valfria platser, bland annat mitt ena jobb där jag fårr be personalen ta bort sitt 2 åriga barn från kemhyllan för att jag just nu sitter på golvet och leker med en burk frätande syra. Dessutom hade ungen rivit ner halva hyllan - vilket jag fick städa upp. Får rent ut sagt panik, mitt jobb är att blanda färg, inte se till att din unge inte sväljer råttgift medan du kollar på tapeter. Samma sak i stallet, jag är här för att ta hand om min häst - inte jaga din unge som just nu gått iväg in i stora vallackhagen. Är folk verkligen så orädda om sina barn? Eller har dom för lite vett och fattar helt enkelt inte?
 
Samma sak gäller även barn som får springa och leka fritt på läktaren när en ridlektion pågår, gärna en väldigt högljudd lek utan att föräldrar säger till. Barn som kommer springande fram och ska klappa hästen, mata hästen eller liknande utan att fråga om lov. Barn som inte får lära sig att man tar det lugnt i stallet, att man ska lämna hästarna i fred i hagen - listan kan göras lång. Är inte det sjukt? Nej småbarn har jag svårt för, särskilt i stallet. Lämnar du ditt barn själv och den tycker att det är roligt att det är en kul lek att dra Amigo i svansen vill jag för det första inte ha någon ansvar för att se efter ditt barn men som allra viktigast vill jag inte behöva ha någon ansvar om det händer något. Jag kan tyvärr inte ta ansvar vad som händer med ditt barn om du lämnar det att varndra fritt i stallet medan du fikar, tyvärr. För nej, jag har inte tid att se efter din unge - det är jobb nog med min häst!
 
Vad tycker ni? Berätta gärna om egna erfaranheter!

Kommentarer
Postat av: Elin Nilsson Walldén

Himla bra inlägg. Tycker inte om barn så himla mycket (läs hatar :))) ) och det där med att dem springer omkring och är högljudda har jag varit med om, iallafall på en ridskola och är sååå störigt. I ett privatstall har jag däremot varit med om att två tjejer till och med frågat om de fick komma in, där var det verkligen respekt mot häst och ryttare!

Svar: skönt med folk som frågar! Menar min häst är snäll och så och dina barn får gärna klappa, men frågar man inte vet man inte heller att den är snäll?? Så orimligt och farligt!
Josäfin

2015-06-16 @ 20:29:52
URL: http://nilssonwallden.blogg.se/
Postat av: Amanda & ridtravaren Lilleman

Bra skrivet. Jag tycker att det är så underligt att en del föräldrar släpper sina kids fria i just sammanhanget med hästar. Ännu konstigare är det om dessa päron är hästmänniskor, de om någon borde veta!?

Jag har ju själv två barn. Jag har ofta med mig dem till stallet, speciellt min 4a åring och även om min minsta bara är 1 år så får han hur en ska bete sig i ett stall. Alltså allting tar dubbel så lång tid när de är med men eftersom att jag är så mycket i stallet är det viktigt för mig som förälder att de lär sig hur en ska bete sig runt hästar, med hästar och på hästen. Det är SÅ viktigt.

Svar: Låter väldigt sunt och bra! Tycker att det är jätteviktigt, alla hästar är ju inte snälla liksom. Förstår inte hur man inte som förälder inte kan fråga hur hästen är innan den släpper barnen lösa att klappa den överallt!
Josäfin

2015-06-16 @ 22:15:54
URL: http://bagheeraomalley.blogg.se
Postat av: Urhästen ✿ En blommig häst

Om jag någon gång har en liten Shetlandsponnyflock i lösdrift, härlig natur och allt är harmoniskt - hade jag utan tvekan kunnat låta mina barn sträva fritt, men samtidigt fått höra om och om igen att saker och ting har konsekvenser. Att gå helt utan uppsyn - nej, aldrig - men jag skulle inte säga nej om de frågar och jag skulle nog vara väldigt berättade hur jag vill presentera hästarna. De är vänliga och omtänksamma djur, men även ibland kan bli rädda och det kan sluta olyckligt. Det är viktigt att få fram båda delarna, på det sättet tror jag att om jag själv är engagerad i hur jag vill att mitt barns syn på djuren ska vara så eftersträvar även barnen det och växer upp med en naturlig förståelse för de. Redan vid 3-4 års ålder har barn mycket kompetens att förstå, det finns chans att växa in i hästars beteende och biologi! :)

Svar: Håller helt med!
Josäfin

2015-06-17 @ 18:34:22
URL: http://urhasten.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0