frihet under ansvar.

Frihet under ansvar är ett ord jag tycker om. Kan bara tala om egna erfarenheter (och min ponny är ju inte som alla andras haha) men jag tycker att Amigo fungerar så mycket bättre när han inte har några måsten (alltså ett träns och ett bett). Tvärt om så är han så dryg att jag blir tokig på honom ibland när han själv blir tokig på mig för att jag rider på någon äng med en repgrimma eller ett bettlöst träns. Kan inte svänga, oj vad är stanna och hur gasar man? Kommer ihåg när Alex fotade när vi red på stubbåkern och det slutade med att jag slängde av tränset och ba "JAG ORKAR INTE MER". Hade haft mitt bettlösa träns innan för att han var så hispig när hästarna rusade som dårar i hagen, fick en mycket lugnare häst direkt som helt plötsligt fått tillbaka förmågan att svänga. Så nu vet jag att en Amigo som tjurar är en Amigo som säger "jag kan sköta mig idag, ta av tränset"
 
Jag har alltid tyckt att allt varit lättare med så lite utrustning som möjligt. Amigo lyssnar mer på mig och dessutom känns det bra att han får tänka själv, annars är det ju jag som säger till honom. Nu kan han välja att inte lyssna och dra iväg samtidigt som han vet att det kanske åker in ett bett i munnen eller så kan han välja att lyssna och veta att han kommer kunna ha halsringen oftare. Jag tror att det gör under för både självkänsla och samarbetsvilja. Nu har han valet, det har han inte annars på samma sätt. Och när jag tänker efter så fungerar jag precis likadant. Säger någon åt mig att göra det är det stor sannorlikhet att jag kommer göra tvärt om. Är inte det roligt? All vi kan vara så lika ändå. Kanske därför vi jämt går varandra på nerverna haha. Men skulle ni träffa oss i stallet så tror jag att det skulle märkas att jag kanske behandlar honom mer som en människa än vad jag kanske borde. Men samtidigt tror jag många hästar skulle bli bättre behandlade om fler såg på dem som människor. Ibland är vi inte så olika ändå. Jag förespråkar fri vilja och fria åsikter även om alla inte tycker som jag, varför skulle då detta inte gälla min häst också? 
 

Kommentarer
Postat av: Divorce your horse

Väldigt bra skrivet :)

Svar: TACK :D
Josäfin

2015-05-29 @ 13:17:25
URL: http://divorceyourhorse.se
Postat av: Robyn

Fint skrivet av dig!

Svar: åh tack :D
Josäfin

2015-05-29 @ 14:33:06
URL: http://fotoarkiv.blogg.se
Postat av: ɑ n n i k ɑ

Fina bilder :D

Svar: tackar :D
Josäfin

2015-05-29 @ 14:51:46
URL: http://blogofphoto.webblogg.se
Postat av: Michelle Petersson

Grymma är ni! Ser verkligen upp till er som har ett så fantastiskt band mellan er! <3
Kram

Svar: Åh tack, vad gullig du är! :'D
Josäfin

2015-05-29 @ 22:25:17
URL: http://michellepetersson.horseworld.se/
Postat av: Alexandra Wirgart

Sådär är det för Ida också, bara det att hon blir spänd istället för vrång liksom. Spänd, nervig och hoppig. Adrenalinet bara växer och on drar upp huvudet, sänker ryggen och sprätter iväg. Så fort jag tar av tränset försvinner ALLT och jag får världens coolaste och goaste häst!

Nu rider vi ju med bett ibland, men det är bara i skolridning, inget annat. Är det ut, eller hoppning: halsring! Tänkte se om vi kunde hoppa lite bettlöst så vi kan göra någon start sedan kanske. :)

Men ja, älskar också "frihet under ansvar" och det är det som gäller hemma hos mig för alla djuren haha. :) Åringen är bäst på det, och det märks sån jäkla skillnad när de fått växa upp med det. Den där tanken om att "rymma" existerar verkligen inte! Hos Ida finns den fortfarande om vi inte är överens, men hos Eowyn existerar den verkligen inte. För henne är hela världen en hage liksom haha! Helt underbart! :)

Svar: Åh vad härligt att höra! :D:D Så häftigt om ni skulle kunna hoppa någon start bettlöst!
Josäfin

2015-05-30 @ 09:54:15
URL: http://alexandrawirgart.blogg.se
Postat av: Alexandra Wirgart

Kan ju nämna också att Ida aldrig behöver ta bettet om hon inte vill. Säger hon nej en dag så slipper hon. Det är en av mina grundstenar för att vi fortfarande har bett i dressyren. :)

Svar: Så viktig & bra regel tho!
Josäfin

2015-05-30 @ 09:55:24
URL: http://alexandrawirgart.blogg.se
Postat av: Lovis Grote

Jättebra skrivit! Håller verkligen med dig!
Jag är själv likadant, att jag ser min häst mer som människa än häst, eller som en individ i alla fall. Ibland står jag där och kollar på honom och förundras över att jag inte ser ett djur, en häst. xD
Tyvärr är inte min häst "ju mer ansvar och frihet jag ger honom desto bättre fungerar han" snarare tvärtom, men jag kämpar på! Lite i taget så tillslut ska han nog förstå att han inte kommer förlora sin frihet snart igen och därför måste han ta vara på den när han väl får den genom att revolutionera. ;) Han är också väldigt speciell han. Haha

Svar: Åh vad roligt att jag inte är ensam haha :D Lycka till med din häst, är säker på att ni kommer knäcka koden snart :D
Josäfin

2015-05-31 @ 10:38:49
Postat av: Lovisa Magnusson

Åh jaa!! Vad glad jag blir när jag läser ditt hästtänk och ser dina bilder. Så himla klokt och otroligt fina bilder med äkta kärlek rakt igenom ♡

Svar: Åh vad gulligt sagt, tack!
Josäfin

2015-05-31 @ 20:32:01
URL: http://lovisamagnusson.horseworld.se/
Postat av: Nora Lindblad

bra skrivet, älskar ditt tänk!! :)

Svar: Åh tack :D
Josäfin

2015-06-01 @ 00:10:00
URL: http://nouw.com/noralindblad

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0