svår häst

Vendela: Intressant skrivet och jättefina bilder. Tänkte bara fråga hur du tycker man ska gå tillväga med en riktigt "vild" häst om den inte lyssnar alls. Och hur tycker du man ska göra vid när en häst rids in?:)
 
Svar: Nu är det ju svårt att säga eftersom att jag inte vet precis hur hästen är. Ni vet ju att Amigo kan vara satan ibland och kan både sticka, bockar och får spel på uteritter, att halva vägen taktas hem är mellanmål för oss om vi rider själva. På banan kan han också ha sina dagar, ena dagen går han som en ridskoleponny som rullat runt i 20 år och nästa dag är det som om ingen suttit på honom innan. På utritter rids han ändå med repgrimma och på banan utan något alls med bara halsringen. Jag tror att allt bottnar på hur bra kommunikation man har och hur väl man känner varandra blandat med hur hästen är lärd. Amigo vet att säger jag till på skapren så är det stanna och oftast känner jag honom så bra att jag ofta vet innan vilket humör han är på och kan förebygga lite genom det. Jag tror att det viktigaste är att våga lita mer på hästen, vill tro att de inger ett lugn och att hästen får känna att den också har ansvar.
 
Det är en klurig fråga eftersom att alla hästar är olika, men som bästa tips om man har en "vild" häst är att ta det lugnt. Vänj den eventuellt vid bettlöst på stängd bana, ta allt jättelångsamt och beröm jättemycket i början. Positiv-förstärkning kan man komma långt med! Har man sen en häst som inte lyssnar allt skulle jag jobba mycket med den från marken. Mycket samarbetsövningar för att vinna hästens respekt på marken först. Ge allt sin tid, sätt inte för höga mål och avsluta när det går som bäst. På inridningsfrågan skulle jag kort svara att rida in en häst som vanligt, bara utan bett. Att de ska stanna, svänga, backa osv. för bett är inte infött utan signaler vi ger dem. Istället lära ut signaler som att de ska stanna för tryck från ev halsring, repgrimma eller annat bettlöst alternativ. Skulle faktiskt tycka att det vore så kul att rida in en unghäst, gärna en hopphäst, och visa för alla att det visst går! Hoppas att det blev ett någorlunda bra svar, tycker att sånt här är så svårt att förklara i text :D
 

Kommentarer
Postat av: Michelle Petersson

Vilken busig Amigo som fångats på bild!! :D hehe ;)
Kram

Svar: haha :D
Josäfin

2015-05-31 @ 20:05:47
URL: http://michellepetersson.horseworld.se/
Postat av: Urhästen ✿ En blommig häst

Delat ansvar, det är ofta nyckeln till det mesta.

Svar: Håller helt med!
Josäfin

2015-05-31 @ 21:30:14
URL: http://urhasten.se
Postat av: Neapocalypse och tinkerhästen Clooney! - ・゚♥ ✞

Jag och Clooney kan bli hoppekipage så ska vi allt visa folket att man kan! ;)

Svar: Go for it!! haha :D
Josäfin

2015-06-01 @ 12:35:27
URL: http://neapocalypse.se
Postat av: alva

Eftersom du är med i Hästforum på facebook, tycker jag du ska gå med i gruppen "frihetsdressyr och trickträning" där kom nyligen frågan upp när en tjej skulle rida in sin häst bettlöst :) Om du är intresserad alltså haha!

Svar: Åh det ska jag kolla in, tack!
Josäfin

2015-06-02 @ 15:27:30
URL: http://alvapalvaz.blogg.se/
Postat av: Hej

Hejsan. Såg att du va på bråvalla. Hur var det:)? Lämnade ni kvar tältet lr:)?

2015-08-21 @ 05:46:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0