"Men den används ju inte" - varför plockar du inte av skiten då?

 
Ville bara kika in och fortsätta spånapå en av mina punkter i senaste "typical hästbloggar" inlägget, nämligen "har snodd/graman, men den används absolut inte!!". Tycker att det är en väldigt vanlig grej, särskilt på ridskolor där vissa hästar går med snodd. Hästar som krullar ihop huvudet och har bakben i kina som var "såååå fina idag" eftersom att ryttaren inte har någon bra koll och ridläraren inte pallar lära eleven. Har aldrig förstått varför de används på ridskola över huvudtaget förresten, tycker att de ger eleverna en falskänsla för hur det ska kännas. Hur som så ser jag så ofta inlägg där någon ska ge svar på tal om varför hon rider sin häst med graman och svarar argt att 1: min tränare tycker så, och 2: den hänger ju ändå bara där, jag tar inte i den! Okej. Men varför har du den då? Varför ha en tygel som ger dig makten att tvinga ner din hästs huvud mellan frambenen om du vill? När kan det om möjligt vara en bra plan för att göra hästen mer lösgjord? Läskigaste tycker jag är att de används på framridningen på jättestora dressyrtävlingar - ska det inte vara ett kvitto på att du kan rida din häst så mjukt som möjligt om du är på den här nivån? För jag tror knappats att de slänger på en innan sin start "bara för att det är kul" utan mer "bäst jag trycker ner huvudet lite extra så att hästen vet vem som bestämmer". Min känsla av det hela iallafall. För att säga att din häst går bäst med snodd på och sedan tillägga "fast den hänger bara" håller inte upp, för går den inte lika "bra" utan så används den, newsflash. Visst, jag kan ta att man vill förebygga ryggproblem eller något sådant om ryttaren inte kan få den i form men graman är inget jag förstår mig på. Visst att man också kan slappna av mer i sin egen ridning om man vet att hästens huvud är nere och man slipper fokusera på det (ja detta är en grej) men förstör inte det hela grejen med ridning?? Att man ska öva och bli bättre, bli ett team med hästen? Förstår verkligen inte. Ja, jag vet hur en graman fungerar men jag förstår inte varför den ska behöva användas? När vi precis fick Amigo slängde dressyr-ryttaren som ägde stallet vi stod i en graman på mig och Amigo för att han omöjligt skulle kunna gå bra utan. Och visst gick han bra - med huvudet. Ursh, mår illa när jag tänker på det, min stackars ponny. Självklart måste alla ha olika uppfattningar, uppenbarligen eftersom att de fortfarande är så vanliga, men enligt mig är det bara skräp. Förbjud graman på tävlingsplatser - ja tack! Vad tycker ni?

Kommentarer
Postat av: Ztinas - Motivation att följa dina drömmar

Vilka fina bilder på er :)

Svar: tack :D
Josäfin

2015-11-16 @ 19:50:08
URL: http://ztinas.spotlife.se
Postat av: Marica

Finns bara ett ord till gramantygeln och det är = BLÄÄÄÄÄÄÄ!!! Tycker inte alls om den och tycker den borde brännas upp så ingen kan använda den!

2015-11-16 @ 19:57:01
URL: http://mariicaliindberg.blogg.se
Postat av: Elin

Håller med dig på många punkter där. Många som använder graman vet inte vad de håller på med. Jag använder gramanen när jag rider ut på Våfflan för både min och hennes säkerhet. Ja, den har blivit en livlina de gånger jag rider ut med henne då det hänt alldeles för mycket läskiga saker på våra ridturer. Använder hellre den och låter den hänga så länge inget händer, istället för att riskera en olycka.
Sen tycker jag personligen att det viktigaste är att ha ett skäl till att använda den och inte bara använda den för att hästen går fint med den. Gramanen trycker ner huvudet, men får aldrig hästen att jobba genom hela kroppen och därför får man inte en häst som jobbar ärligt. Tyvärr verkar många tro att gramanen är en quick fix för just formen och de som använder gramanen fel är de som inte har kunskapen om detta!

Svar: håller med! Sen om du använder den när du rider ut så har du ju fortfarande en anledning med den och använder den - när det behövs!
Josäfin

2015-11-16 @ 20:28:44
Postat av: - Caroline

Härliga bilder!!

Svar: tack :D
Josäfin

2015-11-16 @ 21:38:08
URL: http://carolinestrandberg.devote.se
Postat av: Nora Lindblad

Håller helt med! Just de där "den används inte men jag har den där ändå".. Man ba vaaa... haha!

Svar: Så ologiskt?!
Josäfin

2015-11-16 @ 21:43:55
URL: http://noralindblad.blogg.se/
Postat av: gabbyyyy

red med graman innan då och då men sen så hade vi ute kiropraktor på soppan och då hade hon spänningar pga graman (och starka bett hos förra ägaren) så har jag slutat använda det!

2015-11-17 @ 09:02:59
URL: http://leggohouse.blogg.se
Postat av: Marica

Det finns ingen häst från första början som behöver/kräver en "hjälptygel" och så är det bara, tycker inte alls om någon slags hjälptygel för dom på ett eller annat sätt gör att hästen bara går undan trycket..

Gramantygeln dessutom kan man inte rida sin häst på ett rättvist sätt, då hästen direkt när du sätter på gramanen går undan från trycke i nacken och sänker huvudet, tappar bakbenen och arbetar inte korrekt... :(

Och jag håller med dig, ju högra upp man kommer i ridningen ju MINDRE hjälptyglar tycker jag det ska vara, det är som du säger där ska man väll kunna rida utan, som ett kvitto på att man kan rida... Säger som jag alltid sagt "hjälptyglar är för hjälpslösa ryttare"..

Bra inlägg btw!

Svar: håller så med!!
Josäfin

2015-11-17 @ 10:51:23
URL: http://mariicaliindberg.blogg.se
Postat av: teresa

Håller med borde förbjudas..Finns så mycket regler för hur man ska vara mot sina djur. Djurplågeri är en stor sak.. Men vissa saker inom ridsporten tycker jag.. för de skadar hästen mer än va dem gör nytta.. Som tex graman..

Bra skrivet inlägg och fin blogg!

Svar: Håller med dig, tror inte att Djuren lider till döds (som folk som ska försvara det säger, att andra hästar har det värre) men inte fan tycker jag att det är ett humant sätt att rida på!
Josäfin

2015-11-19 @ 10:50:43
URL: http://tebbiies.blogg.se
Postat av: Hannah Rylander

Håller helt klart med dig! Man borde lära sig rida ordentligt istället för att slänga på massa skräp på hästen :)

Svar: Word!
Josäfin

2015-11-20 @ 20:16:37
URL: http://hannahrylander.spotlife.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0