är dressyren påväg åt skogen?

Jag brukar sällan egagera mig i grenar inom sporten jag inte tycker om. Exempelvis är jag inte den som kommer sitta bänkad framför OS i dressyr. Jag följer med vänner på tävlingar för att fota och det är roligt, men utan kameran i handen skulle jag nog inte vara där annars (förutom för att heja på min kompis då). Varför? Jo för att jag tycker att sporten är påväg in i skogen! Särskilt dressyren, vad hände med den korrekta formen? Nu är jag absolut ingen expert på det här men enligt mig ser det mesta stelt ut, ihoprullat och med bakben som redan är borta i skogen. Vad har hänt med att hästen ska trampa under sig?! Det ser rent ut sagt förjävligt ut på så många ekipage! Och ryggmuskler?? Hur ska de kunna bygga ryggmuskler i den där formen? Förstår inte folk som kan sitta och titta och tycka att det är vackert och vilket samspel de har när huvudet är i bringan på hästen! Jag förstår verkligen inte! 
 
Må sticka folk i ögonen men dressyr på högre nivå är inget jag gärna beblandar mig med. Obsevera att inte alla men många verkar glömt bort hur en häst ska arbetas. Låg rygg, inga bakben och en nacke där tredje nack-kotan är högsta punkt - Nej tack. Bryr mig inte heller i ryggen om att "den vinner" eller får "höga poäng av utbildade dommare". Det ser fortfarande förjävligt ut. Allt ska vara ytligt, frambenen ska slängas med och är nacken ihoprullad fint så gör det inget att ryggen är svankig och sänkt - för det är ju en OS-häst!! och OS ryttare vet vad de håller på med!! Nej då håller jag mig mycket hellre till mina "rida runt i skogen utan träns och ambitioner"-bloggar haha! Vad tycker ni på min blogg? Vad strävar ni efter? Strävar ni efter denna flashiga hals-och-framben-men-ingen-rygg-och-tramp? Njaa. Själv strävar jag alltid efter en form med avslappnat huvud och hals och med en egen ärlig framåt-bjudning (lazy-horse problems haha). En studsig och lättsvängd galopp men ändå avslappnat och med lågt huvud. Sen vad man får beror helt på vilken dag Amigo har, speciell som han är. Bilden nedan är från ett hopp-pass förra året och han var så fin och mjuk när vi travade av och frustade efter varje hinder.
 

Kommentarer
Postat av: my

Jag har sedan jag köpte min häst försökt rida honom i en lagomt lång form för att han ska arbeta med ryggen eftersom han bara var 5 då. Sedan har jag trappat upp det allt eftersom men det är inte föränn nu senaste året jag vågat sätt mer press på honom då jag vet att han har muskler och framförallt ryggmuskler. Sedan låter jag även honom reglera litegrann och inte "tvinga upp huvudet och nacken". Det måste alltid vara på hans villkor!

Svar: Eller hur! Håller helt med dig!
Josäfin

2015-09-01 @ 16:48:36
URL: http://monkiapa.blogg.se/
Postat av: ɑ n n i k ɑ

Så fin!

Svar: TACK :D
Josäfin

2015-09-01 @ 21:10:44
URL: http://blogofphoto.webblogg.se
Postat av: Natalie

Jag håller precis med dig! Jag förstår inte hur domarna kan bedöma de hästarna med ihopkrullade halsar och sänkta ryggar som bra när det står i bedömningsreglerna att en bra form ser ut på ett helt annat sätt? Om domarna dömde rätt så hade ju ryttarna anpassat sig efter det. Nu är det ju domarna som anpassar sig efter vad folk tycker ser finast och flashigast ut :(

Svar: Håller helt med, pinsamt av domarna faktiskt att bara dömma efter vad som ser fint och fräscht ut men inte korrekt!
Josäfin

2015-09-01 @ 23:18:47
URL: http://nataliemolly.blogg.se
Postat av: Jennifer

Hur kommer det sig att du började rida hästen utan träns? Sjukt kul initiativ! :D

Svar: Jag tyckte inte riktigt om bettets inverkan och ville prova en friare stil, jag inspirerades utan http://horsebalance.blogg.se/ - kolla in hennes blogg om du vill läsa mer :D Har även gjort inlägg om hur bettlöst har påverkat oss som finns i min läsvärt-kategori :D
Josäfin

2015-09-03 @ 22:13:54
URL: http://www.jennifer-viktoria.se
Postat av: Amanda & ridtravaren Lilleman

Agreeeeeeee! Allt ligger i domarnas händer och det går verkligen åt helt fel håll.

Svar: Verkligen!
Josäfin

2015-09-05 @ 21:03:13
URL: http://bagheeraomalley.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0