alltid bettlöst?

 
  • Amanda: Ni är så fina ihop!! 😍 Har en fråga.. Rider själv bettlöst och undrar vilket huvudlag du tycker Amigo funkat bäst på? Och vad du tycker varit sämst? Vore intressant att läsa ett inlägg där du utvärderar dom olika bettlösa alternativen som du testat 😊
 
 ♥♥♥!! Till själva fråga, ja jag rider alltid bettlöst! Har gjort sedan, 2010?? Tror senaste gången jag använde bett var på terräng-momentet i vår startfälttävlan 2011?? Annars har vi bara pendlat mellan massor av bettlösa alternativ. Jag tycker att Amigo fungerar allra bäst på halsringen, då brukar han vara nöjdast. Tror att han känner sig mindre instängd då vilket drar ut en glad Amigo som gärna vill visa vad han går för. Exempelvis om man rider på repgrimma kan han ibland inte vilja svänga för att han blir lite tjurig och på halsringen så visar han gärna hur mycket snävare han kan svänga än jag bad om. "Titta vad jag kan!" eller "Kan vi göra såhär" brukar han kännas som. Glad och nöjd. Däremot har han blivit för explosiv ute och då tycker jag repgrimma funkar bäst. Vågar inte dra ut i halsringen längre, har blivit för gammal haha! Sjukt ändå när jag tänker tillbaka på hur vi brukade lulla runt utan varken sadel eller träns på uteritt. Finns inte på kartan att jag skulle våga det nu efter att vi haft vår jobbiga uteritts period men däremot så kör jag repgrimma och halsring nu vilket han gillar. Så mycket nöjdare när jag bromsar med halsringen i backarna än med repgrimman. Vi får ju inte glömma att han gärna vill bestämma och tycker att han vet bäst (haha, amigos ord på riktigt) så med halsringen tycker han väl att jag inte försöker "tvinga honom". Annars så har vi vårt crossunder träns som jag också tycker att han funkar bra på, däremot som känns det ändå säkrare med en repgrimma, vana efter förra året att vilja ha ett nödstopp. 
 
Vad jag tycker han funkar sämst på vet jag inte dock. Han fungerar bra på alla bettlösa alternativ bara men måste jag välja det sämsta måste det väl vara hackamoret. Red ju alltid på det när jag red ut förut innan jag vågade gå över på repgrimman igen. Blev en så stor skillnad på honom, märkte verkligen att han föredrog repgrimman. Lyssnade på ett helt annat sätt, blev lätt en dragkamp på hacket och att han bara kunde rycka ner huvudet. Det var liksom dragkamp till stopp, på regrimman kunde jag plötsligt korta galoppen genom att göra en halvhalt och det blev lätt att bryta av. Glad Amigo alltså. Men sen spelar ju hans humör en stor roll, en glad Amigo vill ha halsringen, en halvbusig Amigo funkar på repgrimman osv. Alltså vill han ha halsringen kommer han inte gå att rida på något annat tills man byter, har hänt flera gånger haha! Så han vill gärna vara med och bestämma. Enda bettlösa alternativet jag inte provat är en sidepull, men det är nog efter alla skäck-historier om uppbrända nosryggar pga det tjocka repet. Finns ju såklart olika men känner att jag kan skippa det. Har hellre en repgrimma som ger ett hårdare tryck om behövt än att man har en dragkamp med något som är "snällare" men skadar nosryggen. Funkar säkert jättebra på riktigt lugna och snälla hästar, typ Amigo 2011 eller så då jag ofta bara red ut på en grimma. Men som sagt, då använder jag också hellre bara grimma. Är ju egentligen ca samma effekt förutom att repet på nosryggen gör den skarpare. Men det var väl ungefär det? Hoppas att det var ett någorlunda bra svar iallafall! Har någon fler frågor om bettlöst eller om mig och Amigo är det bara att skicka iväg en kommentar! Annars: vilka bettlösa alternativ gillar ni bäst respektive sämst? 

Kommentarer
Postat av: Jossan

Så intressant inlägg!
Rider också endast bettlöst och varierar mellan sidepull, repgrimma och hackamore med korta skänklar. Måste nog säga att mitt ihop-plockade sidepull är det som funkar bäst för oss! Sämst var nog mitt crossunder som jag tyckte gav väldigt seg eftergift. :)

2017-01-13 @ 16:17:42
URL: http://josefinas.horselife.nu/
Postat av: Saga

På mitt halvblod fungerar hackamore bäst, men hon ääääälskar att ridas ut i grimma. Tycker dock personligen att hack är lite föööör skarp för henne, så skulle gärna testat ett med kortare skänklar. I sommar ska jag dock testa halsring på henne, på ridbana, annars lär jag hamna mitt ute i skogen pga en häst som vet bäst och kan själv. :)

Min c-ponny föredrog halsring, mycket för att han hade en ständig ovana att slå upp med huvudet vid tygeltag, oavsett om man använde bett eller bettlöst. Synd att han är pensionär nu, för jag saknar att fräsa runt barbacka ute i skogen i halsring på min galna skäck. </3

2017-01-13 @ 20:52:53
Postat av: Amanda

Såg inte förrän nu att du svarat på och tagit upp min fråga. Intressant att läsa och kul att du tog upp det i ett inlägg :D
Samma med min pålle, hackamore är inget vidare tycker han. Han blir bara stark och jobbig, samt hänger sig i tyglarna.. Micklem multibridle däremot rider jag på nu och tycker det är kanon!

2017-01-19 @ 21:39:49
URL: http://teamluffarligan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0