Varför utan bett? - Varför med?

Någon bad mig förklara varför jag rider bettlöst, så why not?

Mycket enkelt faktiskt. Jag gillar inte bett.
"Åh så då hatar du mej som använder det" - Nej.
Mitt tänk går mest ut på; Vad hade jag velat?
Kort sagt så hade inte jag velat ha metall i munnen om jag var häst, även om den som red skulle vara jätte mjuk så skulle jag inte vilja det. Ännu värre, se som bara flänger runt!

"Men hacket är ju skarpare än ett vanligt bett?" - Ja.
Men som ni kanske ser på typ alla bilder så tar jag bara i den ena tygeln när jag bromsar, om jag nu tar i tygeln alls. Och själv hade jag hellre velat att det tryckte i nacken är drog mig i munnen också. Dock så är det vanligast att jag rider i min repgrimma.

Och nu två frågor till er;
Hur tänker ni kring det här?
VARFÖR rider ni med bett? :) - /Om ni gör det såklart/


Favorit i repris :))


Kommentarer
Postat av: Olivia

Bra att ställa frågan. Jag tror faktiskt att det är många som inte vet varför egentligen - "det ska bara vara så" Det är en norm.Jag brukar uppmana folk att testa rida bettlöst (som jag sett att även du gjort). För mig var det en stor öppning då min häst sökte sig ner i form och frustade på grimma/sidepull vilket jag inte förväntat mig. Så alla - testa innan ni utesluter det!(Kanske ska svara på frågan själv. Jag är tävlingsryttare och då rids min häst med bett/hackamore, hemma rider jag 99% av gångerna bettlöst)

Mvh

2012-02-12 @ 08:03:21
URL: http://vivanolivia.blogg.se/
Postat av: Josephine Sjögren

Jag varierar! Jag är lite skeptiskt mot det där på bett.. :/ Men Asterix har ett hackamore och ett två delat bett som är hans tävlingsträns. Jag rider med bett på Asterix för senare när jag ska tävla så måste man ha bett i dressyren.. :/ MEN så fort de har skaffat att man kan rida bettlöst så ska jag göra det! :)

2012-02-12 @ 08:05:53
URL: http://dressyrkompis.blogg.se/
Postat av: Anna - tömkörning och shettisgos

Jag varvar och har gjort det länge. Både på unghästar som är under inridning och min fd. färdiga ponny. På shettis skrutten varvar jag rätt mycket mellan bett och grimma just för att veta att han lyssnar på min röst och inte på vad jag säger i munnen.Din blogg är så jädra färgstark och go!

2012-02-12 @ 09:32:22
URL: http://colts.blogg.se/
Postat av: Amanda

Jag ÖNSKAR att jag kunde rida Brownie utan bett men jag tror att det kommer ta ganska lång tid innan det går. Jag rider ju nästan bara på mitt nova bett nu efter som att det är det mildaste man kan ha och hon lyssnar hyffsat på det.

Jag tror dock inte att det aldrig kommer gå men jag vill att hon ska kunna stanna när jag bara kramar i tygeln med bett vilket hon inte gör ännu. Kanske till sommaren för det är mitt mål att kunna rida henne i repgrimma ;)

2012-02-12 @ 10:59:40
URL: http://amandahed.blogg.se/
Postat av: I S A - Foto, Stil & Vardag

Jag ÖNSKAR jag kunde rida utan bett och är väldigt intresserad av att ha en så naturlig hästhållning som möjligt. Men går man på ridskola så gör man.

Vi har iallafall en häst som går på hack med oss mer erfarna och min medryttarhäst kommer även han börja gå på hack. Så det går framåt! :)

2012-02-12 @ 11:32:48
URL: http://isaplarz.blogg.se/
Postat av: Natalie & Proton ♥

Repgrimma är också ganska skarpt ;)Jag vill väl som nästan alla andra kunna rida så mjukt och enkelt som möjligt. Hade ju inte gråtit om vi hade sån tillit att jag kunde rida utan utrustning och han förstod vad jag menade.Varför rider jag med bett? Jag köpte min häst som "problemhäst". Han kan vara extremt ojämn i humöret/psyket och då har jag hellre dendär lilla extra säkerheten där jag vet att jag "förhoppningsvis överlever". Nu låter det som han är ett monster men det är han absolut inte. Jag har provat hack och det funkar inte än. Tanken är att gärna kunna hoppa på hacket men vi får se hur det går med den saken.Btw: Vart har du köpt västen? :D

2012-02-12 @ 12:15:08
URL: http://hakkila.wordpress.com
Postat av: Sara

Sv; Gossip Girl är aaawesome! :D

2012-02-12 @ 12:52:19
URL: http://saarizh.blogg.se/
Postat av: isabel

Jag personligen är inget fan av bett (haha som du säkert märkte då jag var en av dem som drev "sanningenbakomridsporten"), men nu har jag inte längre egen häst utan en medryttarhäst som jag då rider på bett. Ska dock prata med ägaren om att prova hackamore då jag som sagt; inte är ett fan av bett hehe.Tycker det är så himla awesome det du gör, när du rider utan bett & man ser verkligen då hur bra kontakt du & Amigo har (Y) Så skit i vad folk säger & gör din grej, för trots allt är det ju du som känner dig själv & Amigo bäst! :>

2012-02-12 @ 13:14:25
URL: http://nittiofemelvatjugosju.blogg.se/
Postat av: Tuva ♥

Mewhehe, är tänkte jag komma in o lämna en flummig kommentar :>Jo, såhär att...Nej. Tuva... Nej. Inte idag.No flummig comment idag, du slipper Josäääfin ;)

2012-02-12 @ 13:17:45
URL: http://tuvat.blogg.se/
Postat av: Tuva ♥

Fast JOOO!!!Tycker det är asfettnajsgrymt att du och amigo har sån fetbra kontakt (mwiihihi, supertjock är den!!! så tjock så den platsar i alla feta bantingsprogram, om du vet vilka jag menar? väger typ 6000 kg. såå fet kontakt :o) så ni kan rida i schnögga repgrimmor och råååsa gay hack och sånt :>

MAHAHAHA GAY HACK!!! hahaha, tänk så står det på, only for gay horses... xd

Hah... Jau... Iaf. Ni är superfina, och jag skulle gärna vilja ha den där fet överviktiga kontakten med Zeb också... Men jag e en babian. :(Näeee det är jag ju inte! AHHAAHHAHAHAHA.Jag e hyper.

För lite sömn + awsåååm blogg (din) (som för övrigt också är super feeet) + jag?? = denna kommentar.Whaha.Cool jag e.

2012-02-12 @ 13:20:47
URL: http://tuvat.blogg.se/
Postat av: Emma

super bra skrivet! Håller verkligen med:) Om ridskolan tillät skulle jag lätt rida utan bett;)

2012-02-12 @ 13:27:36
URL: http://crystallheart.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Jag varierar. Tycker mina hjälper blir mindre och mer exakta med det bett jag har nu, rider i grimma ibland och med halsrem som du, men min tjej gillar att suga på sitt järnbett också. Jag tror ombyte förnöjer. Dessutom är hästar olika, en del funkar inte alls utan ett speciellt bett, andra hatar tryck mot nosen och andra funkar hur bra som helst med halsrem.

2012-02-12 @ 15:14:10
URL: http://björkforsbloggen.blogg.se/
Postat av: Emma Olofsson

för att jsg inte kan kontrollera mina hästar inte jag inte har bett xD

2012-02-12 @ 17:23:29
URL: http://dreamcatcherz.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vill inte du va med i dagens blogg ? :)Länk : http://theeaottosson.blogg.se/2012/february/varfor-ar-inte-du-med.html#comment

2012-02-12 @ 17:44:23
Postat av: Lina Jonsson

Mysig bild ! :D

2012-02-12 @ 18:46:23
URL: http://ryttareochhast.blogg.se/
Postat av: Alexandra

Nu rider jag med bett för att jag inte tror att jag skulle klara att rida min pålle utan än.. Men ett mål är helt klart att rida utan sen när vi känner varandra till 100% :D

2012-02-12 @ 20:10:46
URL: http://alexaka.blogg.se/
Postat av: Sandra

Tack detsamma.Tycker verkligen det är jättebra av dig att rida utan bett och stå för det. Rider själv en hel del bettlöst, tycker precis som du att det känns bättre, man får en mer ärlig kommunikation och frihetskänsla. Rider jag med bett så är det på ett 3 delat ky rotary som pålle gillar, inget skarpt!

2012-02-12 @ 20:47:01
URL: http://goldponnyn.blogg.se/
Postat av: SAGA

Smart tänkt ;)Jag rider väl med bett för att den hästen jag rider trivs med bett. Eller ja, trivs och trivs, inte för att jag vet det helt säkert, men han klagar ju inte direkt. Det kan hända då och då att han slänger med huvudet för att jag har hängt mig kvar i handen, men han tuggar ju på bettet i mellan åt så man kan ju inte säga att han lider? ;)Och jag håller helt med di, jag skulle inte heller vilja ha bett i munnen. Själv tycker jag det är fint med bettlöst träns, man får en känsla av bättre horsemanship då :)btw. har du ett rosa träns på din header (när du hoppar) eller är det bara jag som ser i syne? ;D

2012-02-12 @ 21:26:36
URL: http://weltis.blogg.se/
Postat av: Michelle

Bra tänk! Jag rider min ridtravare med bett för att jag helt enkelt inte KAN rida utan, hur mycket jag än vill. Skritt turer kan jag ha bettlöst, och jag hoppas att jag efter mer träning kan ha utan i snabbare gångarter också. :)

2012-02-13 @ 15:59:06
URL: http://mischi.blogg.se/
Postat av: Sanna

Jag kommwe gradvis børja rida en arab. Satt upp førsta gången igår och kände mig direkt trygg med hästen.

Før førsta gången på 22 år har jag ridit en häst som min førsta tanke var "den har ska ridas utan bett".Har du tips på vad jag ska tänka på när jag børjar rida utan bett?

Vad anbefaller du för träns?

Svara hemskt gärna tillbaka på bloggen min (fast att den inte handlar om hästar :) )

2012-02-14 @ 07:19:56
URL: http://vittivika.blogg.no
Postat av: Marina

Guuud vad fin blogg du har !!!!!!!! LOVE IT !

2012-04-20 @ 14:29:37
URL: http://sweetmesweet.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0