vad trivs din häst bäst med?

Amigo är så himla fin att rida nu och jag blir så glad när jag ser hur nöjd han faktiskt är med livet nu. Jag menar bara för att nämna hoppningen! Jag menar första gången vi hoppade tillsammans gick vi omkull på ett 30 centimeters högt hinder. Vi kom över 50 centimeters hinder med nöd och näppe och ridläraren stod i mitten och skrek "sparka på honom så att han går framåt!" - Vilket man också gjorde för att man inte visste bättre än så när man var 13 år. Nu? Jag hoppar hinder i omhoppningssvängar utan träns och hästen suger tag i hindrena och har öronen spetsade framåt! Och tro mig, ville han inte hoppa så skulle han inte hoppa. Man kan inte tvinga den här hästen att hoppa utan att det blir pannkaka av allt. Det kunde ta oss en halvtimme att komma ner till ridhuset eller in från hagen för att hästen bara inte ville gå framåt. Han ville inte göra någonting för den delen. Nu är han taggad på att rida ut och bus-bockar såfort han får chansen (och dampar eftersom att han har för mycket energi, mindre roligt men fortfarande mer positivt än en häst som inte vill/är taggad på någonting enligt mig), han letar efter nya saker att göra när vi rider på banan och det bästa han vet är att får hoppa!
 
Hur gick det till då? Jo, jag tog av det där förbaskade tränset. Så enkelt var det. Nu har vi varit bettlösa i mer än tre år (med små undantag som ex startfälttävland osv.) och hästen är nästan oigenkännbar. Vi rider numera utan något huvudlag så ofta vi kan (banan/inhägnade områden) och på grimma/bettlöst samt hackamore (aka uppbetslat haha) utomhus. Kan ju säga att han svarar liiite bättre på halsringen än allt annat också för den delen haha! Red på banan med repgrimma i början av förra veckan och det gick knappt och svänga medan vi kan göra 15 meters volter i galopp på ringen. Och vad vill jag med den här texten? Att alla ska sluta använda träns? Nej, mer att man ska försöka hitta vad ens egen häst blir glad av. Har du en häst som bara är så otaggad på livet så det finns inte? Prova något helt nytt! Och om ridläraren då står där och skriker åt dig att piska till hästen så att den går framåt; svara med ett "fuck you", släng av tränset och skena iväg därifrån. Eller något annat galet. Det önskar jag att jag hade gjort för länge sedan. Min häst trivs så mycket bättre när han inte har något alls på huvudet; vad trivs din häst bäst med?
 

Kommentarer
Postat av: C

Det är det som e så jobbigt med att rida på ridskola där man inte kan bestämma över hästarna :/
Men det fanns en häst som bockade typ hela tiden och var jättekänslig i munnen så jag frågade min ridlärare om hon inte kunde ha bettlöst träns. Så nu har hon det och går mycket bättre!
Och jag tänkte på det bara för jag läst din blogg ;))

Svar: Åh vad roligt med en ridlärare som faktiskt gör något! Härligt! :D
Josäfin Andersson

2013-12-16 @ 09:40:24
Postat av: Lisa

Jag rider alltid bettlöst på en utav hästarna jag rider av den anledningen att han kan bli ganska stark så då känns det bättre att rida bettlöst än att han ska hänga sig på bettet, sen verkar han trivas bättre på bettlöst också :)

Svar: Vad roligt att du tycker så, håller med! Dock så tycker ju halva hästfolket motsatsen :(
Josäfin Andersson

2013-12-16 @ 11:05:37
URL: http://aaasil.blogg.se
Postat av: Neapocalypse - ・゚♥ ✞ - alternativ blogg & hästblogg ♥

Ni är så finaaaa! När jag skaffar häst ska jag försöka skippa bettet. Tror inte nån häst vill ha det egentligen.. :)

Svar: Håller med! :D
Josäfin Andersson

2013-12-16 @ 11:23:37
URL: http://neapocalypse.blogg.se/
Postat av: ida foto. ♛ ᴊᴜʟᴋᴀʟᴇɴᴅᴇʀ ❄

åh så jävla bäääääääst!!!! hahahahha och asså amigo och kalle måste ju då vara tvillingar för kalle är preeeeeeeecis likadan! Slängde med av tränset, rätt så snabbt när jag fick honom, fast bara lite då och då, men för en månad sen eller ngt (eller på hela sommaren så red jag kanske med bett 10 ggr elr ngt, stod mellan valen då) tog jag även bort bettet och kör nu endast i hack, repgrimma, halsring och sidepull, så glad som han är nu är ju helt sick! och nu när jag hoppar, halsring eller repgrimma, så taggar han upp som fan och tycker de är sååå kul och gör såna små studs-slänga-på-huvud-damp som han har hahahah!!! och är så mycket mer taggad på att rida ut själv (han har alltid haft problem med att rida ut själv ehheheh, älskar sina kompisar lix <3333333) men nu är de inga problem! kanske kommer ett gnägg eller två, men han går alltid fram och stannar aldrig, och jag kan börja galoppera från stallet, asså på dit vägen, han har alltid haft problem med det, men inte nu längre! Kan kanske vara att det är denna årstiden oxå, då är han så mycket piggare haha! men tror en stor del är för jag har tagit bort bett och allt, han hatar bett hehehe :'D Jag med såååå, ångrar verkligen inte detta val, mycket gladare ryttare och häst!!

Svar: JAA fler borde prova! Så mycket roligare (OCH LITE GALNARE) juu!
Josäfin Andersson

2013-12-16 @ 12:09:57
URL: http://prinsesc.blogg.se
Postat av: Josefine Pehrson

Vill typ ha din häst haha. Tycker han kan smitta av sig lite på min tant haha! Vill så gärna rida mer löst men jag har sämsta tålamodet när det kommer till det... När hästen inte går å styra vill jag bah MEN DRA DÅ, DRA hahahahaha. (Best horserider award till mig..?)

Svar: min häst är satan haha! nejdå men vafan jag är tvärt om lat, pallar inte sätta på massa utrustning haha!! :D
Josäfin Andersson

2013-12-16 @ 16:01:35
URL: http://fantasias.blogg.se/
Postat av: Lina Green

Så otroligt bra inlägg!!

Min häst trivs bäst med repgrimma, dock kan jag känna att han blir för stark vid uteritter, men ja är oftast för lat för att tränas så jag tar på repgrimman istället.

Har en sköthäst på en ridskola som är olycklig med sitt bett som jag gärna vill sätta en repgrimma på honom. Kommer ihåg en gång förra året när jag aldrig ridit honom, och jag var inte hans skötare heller(inte nån häst jag tänkte på heller). Det var en fredag och jag myste på ridskolan, han kom in från en lektion och då blödde han i munnen pga att en liten unge dragit han i munnen, skrek på en stallvärdinna men de brydde sig inte ridläraren om sen när de berättat om den. #forecerrepgrimma

Svar: Ja! Älskar repgrimma, typ bästa som finns!- så drygt på ridskolor, de bara lägger in ett bett och sen låter de hästarna bara gå. själv tycker jag alla nybörjare (speciellt barn) borde rida bettlöst tills de lär sig sluta sluta så mycket!
Josäfin Andersson

2013-12-16 @ 17:27:08
URL: http://linaoshandy.blogg.se
Postat av: Josefine

So true. Man kan inte placera alla hästar i samma fack! Varför inte göra det enkelt för sig och lyssna på hästen vad DEN vill!

Svar: WORD!
Josäfin Andersson

2013-12-16 @ 17:43:11
URL: http://yohseefeen.blogspot.de/
Postat av: Sofia

Jätte bra inlägg!

Svar: åh tack :D
Josäfin Andersson

2013-12-16 @ 20:12:54
URL: http://sofiastotto.bloggplatsen.se
Postat av: Alexandra

Hahaha älskar hur klockren du är! "Säg fuck U och skena iväg", älskaaaart!

Svar: Haha!
Josäfin Andersson

2013-12-16 @ 22:15:36
URL: http://alexisen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0