"det säger väl sig själv att man inte kan slänga på en repgrimma och rida sm??"

Detta är något man ofta hör, vilket även större omtyckta bloggar kläckt ur sig nu senast under årts stora falsterbo-debatt; rider du bettlöst har du inga ambitioner. Anledningen till att du inte rider över är för att du rider utan bett. Tävlingsmiljön gör det omöjligt att rida utan bett. Hästen kommer vara för stressad över alla människor för att kunna ridas utan bett. Många av de ovan är argument använda av störra och mindre bloggare, de som det vill säga inte skriver "ni är dumma i huvudet, min häst är galen. kom hit och sitt upp utan träns så får vi se hur det går" (eftersom att denna sort människa trot att bettlös ridning är svart-magi och att hästarna föds med kunskaper om hur ett betts signaler fungerar vilket är ett mönster man inte ska störa). Vet ni vad jag tycker om dessa kommentarer? Taskig attityd och okunskap. 
 
Så, om hästar under sammanhang med mycket folk, applåder och andra ljud är okontrollerbara utan metall i munnen och att det säger sig själv - hur förklaras då Honzas nummer på göteborg horseshow? Eller alla andra som framträtt i frihetsdressyr på större häst-evengemang och stora arenor? Där det finns mycket folk, applåder och ljud? Där används inga bett? Frågan nu är ju om det är svart-magi eller om det faktiskt går att ha en häst lugn även med applåder och hundratals folk? Eller är det stor skillnad för att det är tävling annars och inte bara ett uppträdande? Please, explain.
 
Vad som säger sig själv däremot är att alla hästar inte går att rida i halsring - direkt. Vissa hästar är välridna nog att utan problem förstå hjälperna rätt första gången, vissa ser 'med frihet kommer ansvar' och vissa hästar tänker "tjoho vad kul" och går inte alls lika bra. Vad som däremot folk inte verkar förstå att man (precis som med allt annat) behöver TRÄNA och ÖVA för att få det att funka. Jag kan hoppa en bana utan träns nu, det kunde jag inte göra förra året vid den här tiden. Den förbättringen skedde inte under en natt, den tränades fram. Sedan om man själv nu väljer att ta den lätta vägen med bett eller ej är ju upp till var och en själv. Men bara för att många som håller på med naturlig hästhållning tycker att tävlingar är en onödig situation av stress att sätta hästen i och för att de som tävlar inte har intresset nog att jobba för att kunna rida en sm-bana på bettlöst träns betyder det inte att det är omöjligt; tycker man det har man (som tidigare sagt) riktigt dålig attityd om hästar, hästhållning och hästar i tävlingssamanhang vilket jag tycker är jävligt synd.
 

Kommentarer
Postat av: Josefine - Ljusdalsryttare

Om jag hade haft den möjligheten (rider på ridskola) hade jag lämnat tränset hemma och byggt vidare på vår relation. Dock skulle jag inte alltid rida bettlöst/med halsring. Utan jag skulle variera.

Svar: Jag kör bettlöst hela tiden, har ingen större nytta av ett bett i munnen och tycker att det känns bättre att rida utan :D
Josäfin Andersson

2014-07-15 @ 20:11:13
URL: http://ljusdalsryttarna.blogg.se
Postat av: Sara

Hej! Fin blogg!
Undrar bara vart du fixade din hearder?? :)

Svar: Tack :D Headern har jag fixat själv, :D
Josäfin Andersson

2014-07-15 @ 20:56:21
URL: http://nattstad.se/sarabjorklund
Postat av: Johanna

Hej!
Har läst din blogg i över 2 år nu och älskar dina bilder och din söta häst (hehe). Din header och design är SÅ cool och unik. Gör du gör gratis headers? :)

Svar: Åh vad glad jag blir, TACK! :')- hinner tyvärr inte göra gratis designer :(
Josäfin Andersson

2014-07-16 @ 00:17:49
Postat av: Elin

^Väldigt klokt inlägg!
sv: Jag var lite störd på att de satt inomhus på restaurangen och inte vid en kanal. Och att de hade tagit bort så många scener när de umgicks hemma hos Gus efter att han blivit sjuk igen.. :/ Men annars var den jättebra! :D

Svar: Sant, saknade också lite scener mellan "jag är sjuk igen" och när han var nere och skulle ha cigaretter. Inget mellanting mellan typ frisk och jätte sjuk!
Josäfin Andersson

2014-07-16 @ 00:19:35
URL: http://kackellackan.blogspot.com/
Postat av: Johanna

tycker också det är så synd :/
jag rider själv med bett, men mitt mål är väl att kunna rida utan! Just nu har jag bara ett sånt problem att min häst blir rädd (för allt..) och då bara skenar han iväg. Men ska träna på bettlöst, har faktiskt ett bettlöst träns! Men nu ska vi till vedis så han får lite miljöträning och slutar skena iväg varje gång han blir rädd ;)

Svar: Roligt att höra att du ser bortom problemen och faktiskt vill försöka ändå! Härlig inställning :D Får önska dig ett lycka till på vägen, du kommer klara det galant förr eller senare!
Josäfin Andersson

2014-07-16 @ 11:38:52
URL: http://overklighet.blogspot.com
Postat av: Jennifer

Allt går bara man har tid och engagemang nog, men det är väl sådant som är en bristvara oftast "/

Det finns så mycket i TR som får mig att höja ögonbrynen, alla dessa regler och "måsten" kring vissa saker som jag ibland (oftast) anser mig kunna vara utan (syftar på utrustning).


Svar: ÅHH TR ÄR JU SÅ FÖRBANNAT FÖRÅLDRAT, pls uppdatera haha! Så många konstiga regler om vad man får tävla i alltså!
Josäfin Andersson

2014-07-16 @ 13:28:16
URL: http://jenngoesbananas.blogg.se
Postat av: Angelica

Bara en liten tanke också; om ens häst blir så stressad att den är okontrollerbar på tävlingar & större sammanhang - då kanske man inte ska utsätta hästen för det överhuvudtaget tills man hittat ett sätt för hästen att inte bli stressad & rätt under sådana sammanhang ..

Svar: PRECIS MIN POÄNG! blir så irriterad
Josäfin Andersson

2014-07-16 @ 13:42:02
URL: http://angelchanelle.blogg.se
Postat av: Alva Nyström

Hej! Jag har börjat läsa din blogg och försöker förstå hur du tänker. Jag är tävlingsryttare och älskar att läsa såna här bloggar för ett vidgat perspektiv! Jag tror det de flesta bloggarna menar är att de flesta ponnysar som de köpt som färdiga tävlingsponnyer, är vana med bett (eftersom de blev inridna med det och ridna med det i flera år) och att försöka rida bettlöst med dessa ponnysar skulle orsaka lite problem. TROR JAG. Jag har dock inga problem ifall en ryttare med en mjuk hand rider på ett tredelat tränsbett. Hästen ser inte ut som att den mår dåligt av det, tycker jag, med mina kunskaper av hur en olycklig häst ser ut. Men du kanske ser något som inte jag ser? Dock så har jag ett stort hat för hackamore då hackamore är jääääkligt starkt och en häst som ridits på hack kan oftast aldrig ridas likadant på andra bett, utan är helt förstörd. Det läggs ett obeskrivligt tryck på nosryggen av hack så ja.. Och pessoabett, dont get me started. Hatar de också haha.
Blev väldigt mycket hat hehe. Jag förstår inte varför alla tävlingsryttare blir så upprörda av denna debatt. Som om att de känner skuld. Jag vet liksom hur jag sköter om min häst och jag vet att han mår bra så därför tar jag inte illa upp för er som kanske väljer bettlöst eller dylikt. Tycker din blogg är jättebra och tycker dina inlägg är jätteintressanta! Keep it up ;)

Svar: Sista delen på din kommentar är precis min poäng, man vet ju bäst själv hur man sköter om sin häst? De som tjaffsar emot och håller på undrar man ju hur de rider liksom..men till början av kommentaren: Min häst var också inriden på bett och omställningen gick på mindre än ett halvår innan jag red alla pass med repgrimma och nu utan något alls. Hoppning, dressyr, uteritt (nu när vi flyttat väljer jag dock bort huvudlöst på uteritter pågrund av att man måste rida längs en väg en bit och han blivit otroligt bocking osv.). Har dessutom en tävlingsryttare med inköpt tävlingsponny i stallet som utan problem kunde hoppa upp utan så deras argument köper jag inte - allt handlar om tiden man vill lägga ner på det isf! Däremot har jag inget emot varken tävlingar och bett (förutom pessoa haha) utan vill bara påpeka att "nej men hej, det går faktiskt utan" och "det där ser verkligen inte trevligt ut, borde det här verkligen vara nationell nivå?" osv!
Härlig kommentar dock, gillar när folk vill förstå istället för att munhugga om det ena och det andra! :D
Josäfin Andersson

2014-07-16 @ 22:26:47
URL: http://alvanystrom.blogg.se
Postat av: Angelica

bra skrivet! :)

Svar: TACK :D
Josäfin Andersson

2014-07-16 @ 22:54:20
URL: http://cazlas.blogg.se
Postat av: agnes johansson

Asså får du någonsin känslan av att en blogg är så bra att man typ vill slänga iväg datorn genom ett fönster? Det är typ din blogg. U go gurl. (Bästa beskrivningen ever)

Svar: ÅHHH VAD GULLIG DU ÄR :'D blir så himla glad! TACK
Josäfin Andersson

2014-07-17 @ 16:31:39
URL: http://agnesevamaria.blogg.se
Postat av: Alva Nyström

Såg att du hade svarat på min kommentar nu haha, lite trög. :3 Jag vill lätt testa bettlöst någon gång bara för att se! Jag vill dock inte testa hackamore då jag hatar det nästan lika mycket som jag hatar pessoa haha :3 Det ger ett sånt enormt tryck på nosryggen så min ponny säger ifrån direkt ifall jag skulle korta upp tyglarna med hackamore, så det använder jag endast när jag skrittar ut barbacka och vill att han ska få äta gräs ;3

Svar: Jag använder hack som "uppbetsling" på min ponny när han dampar vid uteritter. Dock i det snällaste lagret och jag är noggrann att bara ta i en tygel i taget ifall jag måste tag tag (eventuellt dålig mark/väg i närheten) för att trycket inte ska bli för hårt! Dock föredrar jag att kunna rida ut på vanligt bettlöst som fungerar på sommaren. :)
Josäfin Andersson

2014-08-02 @ 01:45:16
URL: http://alvanystrom.blogg.se
Postat av: Alva Nyström

Jo jag formulerade mig kanske lite dåligt, sådan ridning på hack tycker jag är helt ok. Men det är liksom att hoppa och träna dressyr som jag inte tycker att det ska användas :) Min ponny är ju sjuk nu men annars så var planen att jag skulle testa bettlöst i sommar :> Tror att Musse hade gillat det, han är lite känslig i munnen, så om man tar för mycket så blir han lite stretig istället, för att säga ifrån! Visst var klänningen snygg haha? :) Det var rea så vi fick den för typ 20 dollar! :D Jag är lite feg på min blogg och har inte riktigt "vågat" skriva ett inlägg för mina HELA 10 unika läsare haha ;) Men jag ska försöka slänga ihop något ikväll om typ den eviga kampen mellan "tävlings ryttare" och "Nh-människor", hehe :D

Svar: Nejdå, förstod hur du menade ungefär :D Hoppas din ponny blir bättre snart (och klänningen var DÖ SNYGG, vilket kap!!)Ser fram emot att läsa ditt inlägg :D
Josäfin Andersson

2014-08-11 @ 20:05:57
URL: http://alvanystrom.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0