en guide för att förstå inlägg - för människor som blir butt-hurt på fem röda.

Ingen har nog missat alla inlägg som ploppat upp efter att falsterbo startade alla debatterna igen? Iallfall så är det pajkastning åt alla håll och den här gånger vill alla skriva inlägg om det heta ämnet "bett är dåligt", "nh ryttare ska inte våga knäppa oss andra på näsan" eller "vem som hänger ut vem". Nu är vi hemska människor ute och kallar alla som rider normalt för djurplågare igen (även fast det ordet bara finns i arga kommentarer) eftersom att inlägg med bilder från falsterbo lagts ut där hästarna ser mer eller mindre nöjda ut. Dessutom finns det ju hemska människor som hänger ut människorna (som inte valt att vara offentliga men ändå rider på en av de största hästtävlingarna i sverige och redan pryder tidningsomslag) med dessa bilder. Låt mig nu förklara vad som är roligt med alla dessa inlägg samt ge er en guide för att kunna förstå dessa inlägg:
 
Varför dessa inlägg är roliga:
Mestadels eftersom att alla blir så butt-hurt. Det är ju inte så att jag skulle bli butt-hurt om någon skrev att alla nh ryttare bara rider runt i skogen. Jag både tränar och rider runt i skogen, känner inget direkt behov av att hävda mig inför någon random bloggare som uppenbarligen inte vad vad som snackas om. Att någon då skriver ett inlägg om en bild som pryder ett tidningsomslag där hästen inte ser särskilt glad ut kan uppenbarligen då göra väldigt många butt-hurt med tanke för de arga kommentarerna. I inlägget ifrågasätts bildvalet som framsida på en tidning eftersom att det visar på att det skulle vara okej att hästen ser ut sådär eftersom att det ska vara en riktigt bra och lycklig bild. Kommentarerna för det lyder "sluta kalla henne för djurplågare, hon har faktiskt överlevt cancer! visa henne respekt!" (vilket är jätte inspirerande, men har inget med inlägget att göra) eller "bara för att man rider med bett är man ingen djurplågare (hundra utropstecken) och jag skulle vilja se dig göra det bättre! Min häst är galen, men rid den du utan träns din jävel!! du kommer ramla av!!" eller varför inte den populära "vadå?? ska vi släppa ut hästarna i skogen??". Snacka om att bara läsa vad man vill läsa.
 
Vad dessa inlägg har för budskap:
Inläggen om dessa bilder som jag har läst (vet inte vilka inlägg ni har läst där folk kallar alla som rider med bett för djurplågare men) vill mestadels visa hur fel ridsporten visas för allmänheten. Exempelvis bilden där ryttaren är jätte glad men hästen rullar ögonen och gapar. Att publicera en sådan bild ger signalerna att den är okej - men vad man också måste ta med är ju också att fotografer utan "häst-vett" inte tänker på sådant när de väljer bild. Men hur som så är det där kritiken ligger. Att bilden ligger på förstasidan normaliserar våldet. Men den meningen menar jag inte att tjejen på bilden är våldsam mor hästen men den visar ju också att hästen känner obehag men kan inte öppna munnen ordentligt eftersom att nosgrimman är för hårt åtspänd. Även om det inte var meningen av henne (vilket jag antar) och hon red en väldigt fin ritt så vet vi att det förekommer slit i munnen och hårda inbromsningar i hoppning och likaså med dressyr, western och allt annat just för att det lätt händer. Man har bettet där, hästen blir lite pigg, du är stressad eftersom att det är tävling - rycker till lite för hårt. Det händer, men det gör det inte okej. Många skrev att bilden utrålade lycka, men för vem; hästen eller människan? Det är just sådant folk vill peka ut med bilden. Däremot kan du också vara bloggarna som är väldigt dåliga på att förklara, vem vet.
 
Vad mitt inlägg vill skicka en mega-pik till:
Alla dumma kommentarer som försvarar beteendet. Ni är också med och normaliserar det tydligt visade obehaget, för även om obehaget bara varade för en sekund så var det fortfarande där. Fick faktiskt inget argt påhopp på mitt inlägg, vilket jag hoppas beror på att personerna förstod precis vad jag menade och faktiskt LÄSTE hur otroligt dumt deras kommentarer löd. Såklart att hästen inte dör för att man råkade ta för hårt någon gång, men det menar väl inte på att det är okej? Att det är en stor tävling gör det väl inte mer okej än om det vore hemma? Mer förstårligt eftersom att ryttaren förmodligen är stressad men det är fortfarande inte något som är OKEJ? "Äh hästen vart het", "äh, ryttaren är elit. Den vet vad den gör." eller "den blev rädd för ljudet och människorna!". Så okej, hästen blev alltså rädd för att det var livat på platsen DU tog den till så därför är det okej att DU råkar ta lite för hårt i tyglarna? Har du dessutom en het häst kanske du ska tänka vad du har på den och vad du lär den lyssna på. Exempelvis går min häst att stanna även om han drar iväg med halsringen eftersom att jag har ett tydligt "sakta av" istället för ett och samma kommando för sakta av och sakta ner som bett har, dvs. hålla om i tyglarna mer eller mindre som de flesta har. Vet man också att hästen är extremt het vid tävling kanske man ska ta tag i problemet eller undvika det eftersom att det skadar hästen? Som exempel igen rider jag inte ut själv om jag inte måste eftersom att han hoppar hela tiden vilket både skadar min rygg och är farligt eftersom att vi rider längs en väg en bit. Då måste jag säga åt honom på skapren för att det blir farligt annars, vilket inte gör det rätt men nödvändigt. Därför ser jag till att rida med sällskap så jag slipper säga till på skarpen tills jag löst problemet. Vill man däremot inte sluta tävla på grund om detta? Ja men tävla då, men skriv sedan inte att du måste slita tag i munnen på den för att den blir pigg. Du måste inte, du väljer att sätta dig i en situation där det är troligt att det kommer hända. Du väljer att tycka att det inte gör så mycket om det skulle råka hända eftersom att du vill satsa på att tävla, vilket är okej också sålänge du vet konsekvenserna som kan vara både positiva och negativa och inte känner ett behov av att bortförklara dig 24/7.
 
Okej, nu börjar inlägget bli luddigt och spåra, skulle kunna skriva om det här ämnet i år. Hur som så vill inlägget mena att man ska LÄSA inlägget innan man skickar iväg en arg kommentar om att man blivit kallad djurplågare när inlägget inte ens handlar om det. Gör du inte det i inlägget, varför bli arg? Skriver dom att de ogillar att man sliter i bett på tävling behöver du inte ta det som att du gör det - för det vet du väl bäst själv om du gör? Och sist: sluta normalisera oönskad anvädning av bett. En öppen (eller försök till öppnad mun) är inget att sträva efter så sluta få det att låta som sånt som händer på vägen. Som sagt så är det lätt hänt, men lätt hänt menar inte att det är okej eller något som måste försvaras. Även om det är en bild där någon hamnar efter på ett hinder och sliter i munnen på hästen har det fortfarande hänt; visst det var dåligt, det var inte meningen och inget att sträva efter - men hästen har fortfarande fått ett ryck i munnen. Det är lite som att lasta in någon i en bil, köra den till en paintball plan för att sedan lämna personen mitt på planen utan att låta den tala för sigsjälv och sedan när personen blir träffad säga "men äh, det är ju sånt som händer här", "oj, jag är så dålig på att skjuta" eller "meh, du måste ju lära dig att flytta på dig" istället för att bara be om ursäkt och försöka att undvika det ännu mer i framtiden.
 
okej, aningen spårat inlägg. vänligen fråga om något som låter oklart så ska jag försöka förklara bättre (:

Kommentarer
Postat av: my

Fruktansvärt bra skrivet! Gapar hästen behöver man inte komma med bortförklaringar utan bara säga att det råkade bli. Hatar alla som säger ögonblicksbild osv...

Svar: Men precis! Vi säger att det inte ska behöva vara så, inte att hästarna kommer klara sig bättre i skogen. SUCK
Josäfin Andersson

2014-07-11 @ 07:28:58
URL: http://monkiapa.blogg.se/
Postat av: Sofia Krantz

Applåder till dig! Beundrar verkligen ditt tänk. ♥ Känner igen mig i att det brukar spåra lite när man skriver långa åsiktsinlägg om saker, händer mig allt för ofta.
Blir så jobbigt att så många hästmänniskor bara ska försvara ridsporten till varje pris istället för att tänka efter några extra sekunder. Blir ju bara trött på hästvärlden...

Svar: Åh tack! Håller verkligen med, bara för att man spelar fotboll springer man ju inte runt och ska försvara alla som håller på med doping eller nått sånt ju? För att det SES som fel. Men att en häst blir dragen i munnen däremot, då jävlar blir det liv om någon tycker det ser otrevligt ut!
Josäfin Andersson

2014-07-11 @ 17:15:45
URL: http://sofiakrantz.webblogg.se
Postat av: Elvira - Baraelvira.se

BRA, tack för ett av få smarta inlägg i "debatten"!

2014-07-11 @ 17:29:00
URL: http://baraelvira.se
Postat av: jessie

jättebra inlägg verkligen. Varför kan vi inte bara se till hästens bästa för?..Skitsamma om hästen går bettlöst, med bett, i repgrimma eller bara halsring..Det viktigaste ska väl ändå vara att hästen trivs och är välmående ilr??

Svar: Tack! ÄNTLIGEN liksom, och alla bara "ryttaren har faktiskt.." MEN SKIT I VEM VAD HUR RYTTAREN ÄR / GÖR wtf hästens välmående är det ju vi pratar om!
Josäfin Andersson

2014-07-13 @ 07:43:11
URL: http://meandmyeiro.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0