våld löser alla problem - förutom de som är hästrelaterade

Var inne och läste på Jacobs blogg *ping länk* och läste inlägget där han skrev om ponnyakuten (avsnitt 9) - som jag valt att inte se eftersom att jag får ångest och skäms. Var dock tvungen att se avsnittet han pratar om och det enda jag kände var: det här är anledningen till varför jag inte kan se programmet. Det som händer kort sagt är att en häst är problematisk, en gäst-tränare sitter upp och flyger av och står sen och slår hästen med spöt runt i en ring. Jamen jaha, vilket sunt program att rikta till barn! Hoppas verkligen de tar efter de här metoderna :)) 
 
Självklart fanns även de obligatoriska (får jag säga dumma?) kommentarerna på Jacobs inlägg, där någon skriver att vi som inte tycker det är okej att slå hästen med spöt tydligen bara gullar med hästarna och en dag får skylla oss själva när vi ligger där nere på backen. Och använder man spöt som förlängd arm jadu, då är man lika illa själv och sitter och kastar sten i ett glashus. Finner detta både så roligt och så irriterande att jag inte vet vad jag ska göra. Det är så roligt med dessa typiska människor som blir så butthurt att de överdriver allt till sin gräns. "Jag tycker de visar fel metoder i ponnyakuten, man ska inte använda ett spö sådär" - "Nej men vadå! Vad gör ni om er häst stegrar? Klart jag inte vill slå min häst men jag måste visa vem bestämer!! Ni är också djurplågare när ni leker NH och använder spö!! Släpp hästarna lösa då om det ska vara naturligt!!" Men gå och lägg dig. Gör du inte som det nämns i inlägget, varför brista ut i högsta försvar med caps lock i högsta hugg?
 
Jag har alltid spö när jag rider på banan eftersom att jag använder det till att styra. Nej jag slår inte hästen, jag petar ungefär lika hårt som jag skulle använda skänkeln. Jag skulle aldrig heller få för mig att slå till hästen för att den exempelvis inte vill hoppa och absolut inte efter att jag åkt i backen för att "visa vem som bestämer". Snälla försök förstå källan till problemet eller försök ta det på hästens nivå. Går allt galet är det antagligen du i stösta sannorlikhet som gör något fel. Vill hästen inte hoppa - har den ont? gillar den att hoppa? vill den ens hoppa? är det trött? Har själv haft problemet sist jag hoppade att Amigo helt plötsligt slutade vilja hoppa, tänker då: okej men då hoppar vi ett till hinder bra så får vi vara klara. Han ville inte då hellet (trots att han studsar fram) och jag blev nästan irriterad, tills jag kom på att han säkert är jätte trött. Så, det var det problemet. 
 
Är själv ingen galet strikt NH människa eller något sånt, kallar mig knappt ens NH människa. Jag gör helt enkelt det som jag tycker känns rätt och vad jag hade velat om jag vore en häst. Jag hade inte velat bli tvingad att hoppa genom slag, haft ett bett i munnen eller bli slagen om min ryttare skulle ramla av när den själv bara sitter upp för att "nu ska jag allt visa den där hästen ett och annat eftersom att den bara jävlas runt med ungen". Amigo får alltså göra liten som han vill sålänge det inte är farligt - exempelvis dampa ute vid en väg eller vid dåligt underlag. Det är de få gångerna jag verkligen säger till på skarpen, för att jag inte vill bli påkörd eller gå omkull. Samma inne på banan, enda gången jag säger till på riktigt där är om han på något sätt skulle kunna gå omkull (han är rätt klumpig och det händer ofta så är extra försiktig). Exempelvis om han lutar mycket i galoppet eller busar på halt underlag. Annars får han välja lika mycket han. Börjar han galoppera när vi ska trava - visst kan du får det och du sköter dig. Hoppa ett hinder som står på banan - visst kan du få det. Ja ni förstår.
 
Vet inte vart jag vill komma med det här inlägget, blev mest satans irriterad på att vi tydligen gullar med hästarna för att vi inte känner för att ställa oss och slå dem med ett spö när de "krånglar". Exempelvis så blir Amigo lätt arg och irriterad när man longerar och kan dels bli farligt om man inte vet vad man gör. Men jag kan också förstå eftersom att han hatar det och tycker att det är super tråkigt. Jag menar, vi står och viftar med ett spö för att de ska springa runt i en ring? Såklart att han inte ska göra så men jag förstår och därför gör jag det inte. Det finns andra saker man kan göra istället. Mamma däremot är tvärt om och tycker att man måste jobba med det, klart det funkar men det är inte relationen jag vill ha till min häst. Det är inte så att han stegrar oftare mot mig än min mamma heller för det bara för att jag gullar med hästen, om någon undrar. Däremot om han skulle göra det när jag tar in honom från hagen (händer verkligen inte ofta mot mig) så skulle jag rycka till i grimskaftet hårt för att visa nej och sedan bara gå vidare som om inget hänt. Känner att man annars gör en så stor grej av det. Och nu har jag skrivit allderles för mycket och allderles för rörigt, hur ser ni på det här? Hur gör ni när ni stöter på problem??
 

Kommentarer
Postat av: milina.blogg.se

Gud så fina bilder!

Svar: Tack :D
Josäfin Andersson

2014-03-21 @ 02:11:24
URL: http://milina.blogg.se/
Postat av: Evelina

Super fin blogg och super fina bilder

Svar: Tack :D
Josäfin Andersson

2014-03-21 @ 07:56:06
URL: http://minahusdjur.wordpress.com
Postat av: ida foto. ♛

SÅ BRA INLÄGG HÅLLER MED TILL 110% SOM VANLIGT HEHEHEHEH :'DDDDDD
och såg de på ponnyakuten, fyfan, fattar inte, det är verkligen inte bara latheter osv som ligger bakom det, börja från grunden för fan, hur svårt kan det vara? aksjfnaskjdasn blir så jävla sur, kollar inte heller på ponnyakuten för klarar inte av det, det är ryttarakuten, inte ponnyakuten haha.

Svar: Håller helt med!! Lär er rida innan ni skaffar en häst eller köp en snäll häst som ni kan lära er av!! aka inte en problemhäst/unghäst som du sedan ska tävla på när du suger :))
Josäfin Andersson

2014-03-21 @ 08:21:23
URL: http://prinsesc.blogg.se
Postat av: Jessica

Så fina bilder :)

Sv: Tack!

Svar: Tack :D
Josäfin Andersson

2014-03-21 @ 09:11:27
URL: http://www.jessicaantemyr.blogg.se
Postat av: Noomie

Jag fattar inte det där med Ping alltså... Kan inte du förklara? (a)

Svar: Alltså länk till Jacobs blogg :D
Josäfin Andersson

2014-03-21 @ 15:56:13
URL: http://lexx.blogg.se
Postat av: Sofia Krantz

Så otroligt klokt skrivet. Hästmänniskor är bra korkade och jobbiga alltså.
Och bilderna är på tal om ingenting jätte fina och du ska verkligen vara stolt över att du har ett så sunt och bra hästtänk. Det är allt för få som har.

Svar: Åh tack! Vad glad jag blir :')
Josäfin Andersson

2014-03-21 @ 17:48:44
URL: http://sofiakrantz.webblogg.se
Postat av: Anita

Underbara bilder ! <3

Svar: Tack :D
Josäfin Andersson

2014-03-21 @ 17:49:53
URL: http://siliiins.blogg.se/
Postat av: Emilia

Jag tycker bara att det är så sjukt att det ens är laglig att slå en häst, det är det enda djuret som det är lagligt att slå. Skulle någon slå en hund eller en gris hade det blivit värsta ramaskriet men att någon står och smäller på en häst med ett spö i huvudet hundra gånger är det ingen som reagerar på, vadfan Sverige, tänk om tänk rätt!

Svar: Håller verkligen med dig!
Josäfin Andersson

2014-03-23 @ 08:31:23
URL: http://missemli.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0