det här med att man inte kan tvinga hästen att hoppa...

Detta är något som jag också börjar tröttna ordentligt på, att det inte går att tvinga hästen. Hur tänker ni då, för enligt mig låter helt orimligt att om hästen inte vill hoppa så tänker alla ryttare "ok, that's cool". För det är inte något som jag sett på väldigt ofta, rättare sagt mottsatsen där man sett någon stackars ponny på tävling efter tävling som alltid stannar ut sig på första hindret tävling efter tävling och får diverse sporr-sparkar och piskrapp för att hoppa? Varför tvinga en häst till tväling och hoppning om den så tydligt visar att den inte vill? Och nu snackar jag ändå ponnyklasser. 
 
Men för det första, tror ni allvarligt att alla tävlingshästar älskar att hoppa och absolut aldrig får stryk när de vägrar på en träning / tävling exempelvis? Deras 'jobb' är ju att hoppa och jag har svårt att tro att de inte blir starkt tillrättavisade när de inte hoppar eftersom att ryttaren kan förlora allt från pengar till status på det? Har absolut inga problem att tro att hästarna då väljer att hoppa, även fast de kanske inte vill, eftersom att de vet vad som händer om de inte gör det? Är inte det tvång ändå? 
 
Sedan kan man ju också säga att "de skulle visa tydligt om de inte ville ha sadel på sig" eller "de skulle visa tydligt om de inte ville bli ridna" - ni vet att det är ett inlärt beteende va? Något som de lärt sig sedan tidig ålder att "såhär ska det vara" och det är inte alla som slår sig loss från det. Det finns personer som inte alls tycker att det är konstigt att män får mer lön än kvinnor för samma jobb, och det finns personer som inte alls tycker att det är konstigt att piska en häst över ett hinder, för så har det alltid varit. 
 
Dessutom så ser man ju det som ett "problem" om hästen inte vill göra något. Ett problem som man sen ska nöta på dag in och dag ut tills det inte är ett problem längre. Klart den kommer hoppa ändå fast den inte vill för att den lärt sig sedan tidig ålder att den får ett piskrapp om den inte gör det? Precis som att vi inte heller tycker att det är något konstig eftersom att vi lärt oss från tidig ålder att det är okej. För även om ni inte vill se det som tvång så vill jag minst kalla det under hot, vilket är väl lika illa det? 
 

Kommentarer
Postat av: moniki.blogg.se

Gud så fin blogg du har!!

Svar: TACKAR :D
Josäfin Andersson

2014-11-08 @ 16:45:53
URL: http://moniki.blogg.se/
Postat av: Josefine - Ljusdalsryttare

Sv: Ja orange är verkligen en fin färg, förvånar mig att du av alla människor inte har nån orange outfit? :P

Förresten jag kom på en sak jag tänkt fråga dig om, Har du någonsin ridit Amigo "I form" och lite mer åt den "klassiska" ridsportens (dressyr/hoppning typ tävlat och så?) håll?

Svar: Jodå, för många år sedan. Det fungerade dock inte för oss så vi slutade rida klassiskt och efter det har vi varit ute på tre lokala tävlingar under 2012! Blev ingen 2013 eftersom att vi planerat att kanske tävla något på hösten men han blev halt tyvärr! Skulle gärna åka ut på någon liten tävling nästkommande år dock :D
Josäfin Andersson

2014-11-08 @ 16:50:56
URL: http://ljusdalsryttarna.blogg.se
Postat av: sonny

Du är så grym

Svar: hehe tackar!
Josäfin Andersson

2014-11-08 @ 18:37:11
URL: http://Sonnys.horseworld.se
Postat av: sonny

De är nästan de allt är uppbyggt på, en häst är ju inte från första början född för att hoppa 160 cm upp och ner. och de är mycket tvång

Svar:
Josäfin Andersson

2014-11-08 @ 18:38:20
URL: http://Sonnys.horseworld.se
Postat av: Alice

Tycker det är sjukt att vissa ryttare är så otroligt själviska och bara tänker på vad de vill, istället för att tänka på hur hästen känner.

Svar: Ja, mår typ illa när jag ser hästar som dras med på tävling efter tävling fastän de så tydligt visar att de inte vill hoppa och alltid stannar ut sig efter x antal slag och sparkar! Fatta att hästen inte vill och köp en annan häst som bättre passar och tycker att tävlingar är roligt!
Josäfin Andersson

2014-11-08 @ 23:39:30
URL: http://skimmelfuxenalice.horseworld.se
Postat av: Josefin Strömberg

Dock skulle inte en häst som inte vill hoppa hoppa 160 cm banor vecka efter vecka. Sällan det är tvång, dom flesta hästar säger ifrån på ett eller annat sätt.

Svar: Men samtidigt när hästen säger ifrån så får den en tillsägelse, är inte det tvång? Stannar hästen på en träning kan jag inte tänka mig att ryttaren tänker "aja, nu vill hästen inte hoppa mer, vi åker hem"? Förklara gärna vad du menar med att de flesta hästar säger ifrån på ett eller annat sätt! Vill gärna höra mer vinklar osv :)
Josäfin Andersson

2014-11-09 @ 11:02:58
URL: http://nattstad.se%20/%20josefinstromberg
Postat av: Lisa

Du har så rätt!!

Svar: TACK, så skönt att folk faktiskt håller med!
Josäfin Andersson

2014-11-09 @ 13:02:02
URL: http://lisafager.horseworld.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0