hur blev vi tränslösa?

Nelly: Hej! 
Skulle så gärna vilja rida bettlöst, dock rider jag på ridskola så det blir ju lite svårt :/ Men hur började du träna Amigo för att kunna rida bettlöst? Har för mig att man har träns och halsring samtidigt i början eller nåt sånt haha ;) Om jag skaffar häst (haha om.. när är väl frågan) vill jag kunna rida bettlöst, sidepull kanske? 
Tycker verkligen om din blogg! Bäst är du! :D
 
Emelie:
Skulle du kunna skriva om hur man/du skolar om hästen till bettlöst? och hur du gjorde med Amigo?? :) 

 
Svar: Jag började med bettlöst för några år sedan, 2009 kanske? Gud en livstid sedan ju. Allt började egentligen med att jag började följa Norah och ville börja trickträna. Sedan när jag började med tränslös ridning så började jag rida i repgrimma. Var lite försiktig i början och red lite då och då på banan med den och försökte göra lite övningar från marken. Vi flyttade sedan till ett nytt stall där flera höll på med alternativ ridning och NH vilket fortsatte. Började sedan med att testa mig fram med halsring (som då var ett grimskaft knutet runt halsen). Jag provade en gång på stora banan i förra stallet med repgrimma och haslring samtidigt och nästa gång var det helt utan varken sadel eller träns i vår runda bana i förra stallet. 
 
första gången i repgrimma / halsring.
 
Det fungerade så bra och jag bestämde mig för att fortsätta helt enkelt. Red här väldigt varierat och blandat. Köpte ett hackamore för att rida mer normalt på (red fortfarande för tränare en gång i veckan). Red nästan bara på repgrimman, tränade halsring på banan och jobbade gärnet från marken. Amigo blev en gladare ponny och snart var vi också ute och tävlade i hoppning!? Vad har hänt liksom? Vi tävlade lite under 2010 och sedan en startfälttävlan 2011. Det var nog sista gången jag red med träns, sedan var det slut. 
 
 
Vi övade mer med halsringen och gjorde våra första uteritter i endast halsring under 2011. Red endast runt barbacka med repgrimma och tränade massor från marken, ibland red vi med halsring på ängen och bara yoloade. Allt var så himla enkelt och bra. 
 
 
Sedan så blev vi osams under ett markpass och allt blev pannkaka. Tyvärr så slutade den mesta av markträningen här (nu har vi dock kommit igång lite smått igen, men så surt. Kunde kalla in honom i full galopp och han tvärnitade direkt en armlängd ifrån och jag var aldrig rädd.) och sedan fokuserade vi mest på ridningen. Amigo var pigg och busade som en galning men det stoppade inte ifrån att ränna runt utan sadel eller träns. Drog sällan i backen och satt som fastklistrad i hans galna bockserier haha! Sommaren 2012 stod vi på sommarbete bredvid en ridbana och jag kunde börja träna lite smått! Dock var det en varm sommar så blev mest uteritter. Vi hoppade dock en del och jag märkte att han saknat det så mycket! Barbacka med halsringen och sen fullt fart över hindrena! Guld.
 
 
I slutet av oktober 2012 så flög jag av ordenligt och gjorde illa knät, vi skrittade ut och Amigo fick sig ett ordetnligt ryck och tokdrog en sträcka. Repet på repgrimman lossnade och jag krashlandade i en kurva och fuckade up knät. Efter det blev jag nog otroligt feg (eftersom att han alltid stannat när det varit kris annars) och efter det har vi haft lite problem med alla uteritter som inte sker på sommaren. Det var lugnt i början och var mest att jag var lite feg. Sedan flyttade vi dock till ett nytt ställe, hos Fanny, där vi står idag. Hade inga större problem men sedan bara blev allt pannkaka och Amigo var GRÄSLIG att rida ut på. Gick inte att rida ut själv på, kastade sig ut i vägen för att han plötsligt "var rädd för bilar" och var tokdryg när man red ut med andra hästar och skulle alltid dra om och helt från ingenstans kunde han bara hoppa rakt upp och rakt ner (vilket konstrar med min rygg så jag blir galen på honom). Har en gång nästan fått slänga mig av för att han bestämt sig för att sätta av i sken rakt ut på en väg i nedförsbacke?! Vet inte om detta bara slog slint när Alyssa kom (som han blev lite kär i och inte ville lämna, var då det värsta började. Ville inte gå från stallet och ville helst skena hem) eller om det bara fortsatt för att jag blev feg där vi ramlade av. Nu rids han bara med hackamore när vi rider ut, ev. det bettlösa tränset på sommaren. 
 
 
Aja nog om det nu. Tillbaka till det bettlösa så kunde vi ju börja träns ordenligt när vi flyttat till Fanny eftersom att de hade en bana att rida på! Vi stod där över en sommar också men då var det så mycket annat som ridläger osv. så red mest ut med Fanny osv. Nu var det dags att träna ordentligt! Redan den sommaren gjorde vi så stora framsteg. Övade mycket på att svänga, stanna och backa. Tränade ju sällan där vi red förut då det var en äng och man inte ville bråka så mycket. Iallafall så började vi göra stora framsteg men sen blev jag ordenligt sjuk (inlagd på sjukhuset för en hjärnblödning, dock lite oklart nu) så fick inte rida, anstränga mig, bära saker eller göra nått kul på ca en månader. Surt. Men sen kunde vi börja igen. Red lite i hagen och fick Fanny att testa bettlöst! Jag hade fortfarande kontroll men vi hade svårt att svänga om det inte var på banan och han drog gärna mot utgången osv. 
 
 
2014 var året då allt verkligen började klicka med halsringen. Vi testade på att hoppa mer seriöst, har hoppat enstaka hinder förut men det har alltid varit lite såhär "vi provar" men nu började det bli mer "vi kan!". Våren kom och vi kunde nu hoppa banor i endast halsringen. Red för första gången ute igen med bara halsringen, även om det bara var vid vägarna runt stallet. Sommaren kom och Amigo var i topp-form! Så pigg och glad och gjorde allt man bad om och lite till. Sedan kom vintern och vi tog vår snögalopp på ett fält utan träns, lyckan! 
 
 
Och nu är vi här. Rider nu alltid med halsringen på banan, känner jag att han är på bra humör kan jag skitta av med fanny eller mamma en liten runda utanför utan tränset. Målet är väl nu arr bli ännu bättre på hoppningen, att han ska ha mer framåtbjudning i traven och att kunna rida ut utan hackamoret och bråket igen. Har fått en ny halsring som jag just nu använder tillsammans med hackamoret och det har gott med goda reslutat. Vi får se vad som händer helt enkelt. Hoppas att ni fick en liten inblick i vår bettlösa resa och kanske fått lite tips på att börja en egen (om ni pallade läsa allt dvs haha!) . Önskas en del två om varför jag började med tränslöst?
 

Kommentarer
Postat av: Pernilla

Ni är så duktiga❤️

2015-04-04 @ 20:32:42
Postat av: Kajza

Tack för att du delar med dig, av både "berg och dalar" och alla superfina bilder.
Jag har några gånger ridit med träns, men knutit bort tyglarna, för att se om min "lilla" häst kunde koncentrera sig på mig utan att jag satt och "tjuvhöll" och rättade honom fram. Och det har gått över förväntan, han är mycket känsligare när jag "kopplar bort" handen. Dock är vi inte riktigt så sams så att vi skulle kunna ta bort hela tränset, men vem vet, med lite träning kanske vi också är där, en vacker dag...

Svar: Åh vad roligt! Tror absolut att ni klarar det med lite träning, u go! :D
Josäfin

2015-04-04 @ 21:22:26
URL: http://kajza.horseworld.se
Postat av: Urhästen ✿ Digital konst, blommig häst & Lillhov

Det hade varit fantastisk läsning att få veta mer om just er bettlösa ridning! :D

Svar: åh tack :DD
Josäfin

2015-04-05 @ 18:12:42
URL: http://lillhov.se/urhasten
Postat av: Robex Lundgren

finna bilder

Svar: TACK :D
Josäfin

2015-04-05 @ 19:04:06
URL: http://ghgumman.blogg.se/
Postat av: Sharon

Ni är grymma!

Svar: TACK :DD
Josäfin

2015-04-05 @ 19:29:50
URL: http://leggohouse.blogg.se
Postat av: Elina

Jätteintressant! Jag har ju haft en dröm om att kunna rida med halsring oxå, men alla andra har fått det att verka så enkelt, tycker det är underbart att du delar med dig av det här, och att det faktiskt inte går på direkten! Självklart vill man läsa mer! :D
/Elina (nordryttarna.horseworld.se)

Svar: Åh tack! :'D Tror verkligen att alla hästar går att rida utan träns om man bara lägger ned tiden, lycka till! :D :D
Josäfin

2015-04-05 @ 19:40:12
URL: http://elinaweriksson.blogg.se
Postat av: Michelle Petersson

Så himla duktiga är ni! Ser verkligen upp till det du gör :D
Kram

Svar: Åh tack :'D
Josäfin

2015-04-05 @ 22:20:35
URL: http://michellepetersson.horseworld.se/
Postat av: Tilde

Första bilden i detta inlägg *.* han såg grymt stor ut! Jättefina bilder, och läser gärna en "del två"

Svar: Åh tack :D:D
Josäfin

2015-04-06 @ 09:41:54
URL: http://tiildew.webblogg.se
Postat av: Matilda

Intressant! Ni är ju så otroligt finaa.
Läser gärna mer i "ett del två" inlägg. :D

Svar: Åh vad roligt att höra, tack :D
Josäfin

2015-04-07 @ 18:12:29
URL: http://skogsrusset.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0