"Det handlar inte bara om att respektera hästar det handlar om att respektera människor också"

Okej, så eftersom att jag följer Linn Strelins blogg så har jag också sett hennes senaste rage-inlägg som omfattar "nh-människor". Vanligtvis så kanske det skulle kommit ett rage-inlägg tillbaka men jag kan inte annat än att hålla med henne. Nog för att jag är för bettlösa alternativ och inte är största fan:et när det kommer till höga tävlingsklasser av vanlig dressyr. Men nu måste jag hålla med och vill ni veta varför? Det handlar inte bara om att respektera hästar det handlar om att respektera människor också. 
 
Många av människorna inom NH är väldigt aggressiva när det kommer till bett, tävlingar och tja det mesta. Bett är djurplågeri, människor som tävlar älskar inte sina hästar och ja ni har nog hört de flesta. Visst kan jag bli irriterad av vissa påståenden men brukar inte lägga mig i eftersom att jag i grund och botten oftast håller med (okej, kanske inte om just punkten att tävlingsryttare inte älskar sina hästar för hur fan ska jag veta det och vafan ska jag bry mig om det för egentligen). Även om jag vet att de är extremt så vet jag också att mycket extremt drar till sig uppmärksamhet vilket är bra då fler kan få upp ögonen för bettlösa alternatv. Men extremt har sin gräns. Drar man över blir det bara skadligt. För att ha något att jämföra med så tar jag feminismen. Grundtanken är jämställdhet mellan könen, lika välbetalda jobb och respekt för båda. Extremt är att ifrågasätta och gå emot normerna. Över gränsen är att ta det till att kvinnor ska ta över, män är svin och att verkligen ifrågasätta och endast agera till 100% enligt sina feministiska tankar. Jag säger inte att det är fel, men det är också så vi kommer att visas utåt eftersom att det är vad flest personer kommer att provoceras av och därför ge sin uppmärksamhet till. Sen är det också en dåligt jämförelse eftersom att man inom ämnet feminism kan behöva banka in vett i skallen på folk vilket man inte har samma behov av i hästvärlden (även fast man ibland vill). Inom feminismen för att det angår MIG, alltid. Om du har bett angår det mig inte egentligen, där kan jag välja vad som passar mig och endast mig och världen behöver inte sedan anpassa sig efter mig.
 
Okej, känner att jag börjar spåra iväg men vad jag vill säga är att extremisterna drar oss alla över en kant och drar fokus ifrån en naturligare relation med hästen till hat mot bett och annan utrustning. För att stå för en snällare och mer respektfull hästhantering så är det oftast mycket hat och respektlösa uttalanden inblandade. Dessutom drar ni fokuset till ert hat och krig med resterande häst-världen ifrån oss som helt enkelt bara väljer att vara utan bett men rider på som vanligt ändå. Det är tråkigt att någon som kanske mest rider runt i skogen eller myser på ridbanan en stund men är rapp i käften får mer uppmärksamhet än någon som på riktigt tränar sin häst i form och rider som vem som helst fast med ingen utrustning alls på. Jag tror att vi skulle få en bättre syn överlag isåfall och få mycket lättare att sprida användningen av bettlösa alternativ. För även om jag själv inte vill använda bett så skulle det aldrig falla mig in att kalla någon för djurplågare för att det används och jag tror knappast att de skulle lyssna och slänga bettet, snarare bli ledsna eller arga. Det är deras häst och de gör som de vill, jag tänker inte köra över någons val av hantering av SIN HÄST bara för att jag inte delar dennes åsikt. Däremot behöver jag inte hålla med och försöker att inte hänga på ponnytävlingar i onödan. Enda scenariot jag skulle säga ifrån är om det verkligen är på gränsen till djurplågeri, har inte haft problem att slänga ut ponnyryttare som brytit sig in på framhoppningen under en pasus för att "hoppa fram" en timme innan nästa klass på hinder på är galet mycket högre än vad klassen de ska hoppa är. Avslutar helt enkelt med att säga att hat är ingen lösning. Det gör bara folk svinarga och ledsna, med en bättre attityd tror jag att vi säljer bättre.
 
 
inlägget är inte riktat mot någon, ville bara skriva ut min åsikt om ämnet när det ändå kommit upp. 
 
jag & amigo första gången fritt på stubbåkern i höstas och från en hoppträning i sommras. alex är fotograf till båda!

Kommentarer
Postat av: Alex

Gillar första bilden riktigt mycket haha 😃

2015-01-27 @ 10:03:05
Postat av: Klara Forsström

Kunde inte sagt det bättre själv! :)

Svar: Tack :D
Josäfin Andersson

2015-01-27 @ 22:08:58
URL: http://skogsmullen.horseworld.se
Postat av: Fanny

Riktigt bra text, håller verkligen med dig! ;)

Svar: TAACK :D
Josäfin Andersson

2015-01-27 @ 23:09:59
URL: http://fanzyy.blogg.se/
Postat av: Marica

Sjukt bra skrivet inlägg!! :D

Svar: TAACK :D
Josäfin Andersson

2015-01-28 @ 12:07:19
URL: http://maricalindbeerg.blogg.se
Postat av: Olivia Gustavsson

Så bra skrivit!

Svar: Tack :D
Josäfin Andersson

2015-01-28 @ 12:14:08
URL: http://oliiviiagustavsson.se
Postat av: Jonna

Kopierar min kommentar jag skickade till Linn då det är samma åsikter om detta inlägg: Jättebra inlägg, jag hoppas folk fattar snart att man inte kommer vinna något på att skrika och tvinga folk att lyssna. Respekt föder respekt. Som sagt så ser jag upp till dom som inspirerar andra, sånna som visar att det går att ändra sitt tänk på vilken nivå man än ligger på, för att allting inte behöver vara svart eller vitt. För alla som suddar ut gränsen mellan ”oss” och ”dom”, kan vi inte bara dela med oss och ta lite (mer eller mindre) av varandra – till en hästhållning som är ok för både häst och människa?

Svar: såå sant!
Josäfin Andersson

2015-01-28 @ 14:34:25
URL: http://ponnyvalack.blogg.se
Postat av: Elvira - Baraelvira.se

Så, så bra!

Svar: TAAACK :D
Josäfin Andersson

2015-01-28 @ 18:57:00
URL: http://baraelvira.se
Postat av: Isabelle Johansson

Otroligt bra!

Svar: TACK!
Josäfin Andersson

2015-01-28 @ 21:19:20
URL: http://isabellejohansson.se
Postat av: Josefine Pehrson

Amen to that

2015-01-29 @ 22:25:32
URL: http://fantasias.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0