Förtydligande angående tränslöst

Vill bara förtydliga lite kring min lilla text under bilderna på Fanny & Simba. Driver ju som sagt lite med att alla numera har "heta och okontrollerbara" hästar. Vill bara påpeka att jag inte ser ner på eller liknande på alla som rider med träns. Ärligt talat bryr jag mig inte jätte mycket om vad andra gör med sina hästar sålänge set ser bra ut och det gäller inom alla grenar, men självklart så föredrar jag bettlösa ekipage eftersom att det är så jag rider själv (precis som jag antar att de flesta hoppryttare föredrar att se hoppning framför dressyr och vice versa). Däremot har jag ett väldigt problem med det hela "ALLA HÄSTAR KAN INTE RIDAS UTAN!!" som kommer upp varje gång någon nämner att bett är skadligt. För tydligen så har heta hästar en oförmåga att läsa signaler, eller? Nej men vänta, varför skulle de då lyssna på ett bett? 
 
Bettet är ingen livlina. Bettet är ingen magisk lösning som visar hästen hur man stannar. Bettet är en hjälp vi uppfunnit för att GE SIGNALER. Ingen häst föds och vet att "om någon sätter metall i min mun och drar så ska jag stanna". Det lär man dem. Precis som jag lärt min häst att stanna med ett rep runt halsen eller med en grimma på huvudet. Det är signaler, precis som när vi lärt dem att stanna för bettet. Skillnaden? Egentligen bara att bettet är mer skadligt och därför mer "säkert". Det gör helt enkelt inte lika ont att dra i ett rep över halsen som att ha en bett slita i mungiporna och därför känner sig folk säkrare med att använda bettet. För att tillslut gör det tillräkligt ont för att hästen verkligen känner att den måste stanna
 
Som jag alltså skrivit förut: att skriva att alla hästar inte går att rida bettlöst låter i mina öron okunnigt. Däremot får du gärna skriva att DU inte är intresserad av att rida bettlöst. Att DU inte har tid med att skola om din häst till bettlöst. Att DU inte tycker att det är värt att rida bettlöst. Allt går, det tar bara mer eller mindre tid. Så sluta skylla på hästen för att du är för lat eller onintresserad. Det är okej att vara ointresserad även om det för mig inte går ihop - men vad gör det? Det går säkert antagligen inte ihop för dig om varför jag rider utan. 
 

Kommentarer
Postat av: Anna Fotografi

Så fina bilder :D

2015-03-27 @ 16:57:06
URL: http://aannab.webblogg.se
Postat av: Anna Fotografi

Så fina bilder :D

Svar: TACK :D
Josäfin

2015-03-27 @ 16:57:06
URL: http://aannab.webblogg.se
Postat av: ɑ n n i k ɑ

Fina bilder!

Svar: TACK :D
Josäfin

2015-03-27 @ 17:11:57
URL: http://blogofphoto.webblogg.se
Postat av: Emelie

Skulle du kunna skriva om hur man/du skolar om hästen till bettlöst? och hur du gjorde med Amigo?? :)

Svar: Självklart! :D
Josäfin

2015-03-27 @ 17:36:06
Postat av: Alice

Bra skrivet! :)

Svar: TACK :D
Josäfin

2015-03-27 @ 17:48:56
URL: http://skimmelfuxenalice.horseworld.se
Postat av: Therese-tlhorses.se

Så här rider jag mina hästar, tävlingshästar

Jag rider in dom i repgrimma sedan utbildar jag dom att lyssna för sätet. Alltså styra, stanna och inverka med sitsen och lite för trycket i grimman givetvis. Sedan tränar jag hästen mycket för tryck, att ge efter för tryck. Jag flyttar på den överallt på kroppen, med bettet, i svansen, halsringen, flytta fram och bakdel. När den då lär sig att ge efter för trycket gör den även det i munnen.

När du då i sista fas sätter in bettet så ger den efter för din milda hand och du får då en korrekt förlängning av halsen. Styr, korrigerar och inverkar med sitsen som den är lärd tidigare. Det sista finliret är svårt att få på repgrimma utan därutav använder jag bettet, som en korrekt förlägning av halsen enbart.

Många av mina hästar är redan inridna, felridna och har problem men som helhet försöker jag att praktisera detta!

Svar: Tycker detta låter så sunt! U GO GIRL
Josäfin

2015-03-27 @ 21:28:24
URL: http://tlhorses.se
Postat av: Ida - foto & häst

SÅ SANT SÅ SANT SÅ SANT!!!!!! dina åsiktsinlägg for the winners <3333

Svar: TAACK <3<3
Josäfin

2015-03-27 @ 21:34:01
URL: http://prinsesc.blogg.se/
Postat av: Robex Lundgren

fin häst

Svar: tack :D
Josäfin

2015-03-27 @ 22:26:01
URL: http://ghgumman.blogg.se/
Postat av: Nelly

Hej!
Skulle så gärna vilja rida bettlöst, dock rider jag på ridskola så det blir ju lite svårt :/ Men hur började du träna Amigo för att kunna rida bettlöst? Har för mig att man har träns och halsring samtidigt i början eller nåt sånt haha ;) Om jag skaffar häst (haha om.. när är väl frågan) vill jag kunna rida bettlöst, sidepull kanske?

Tycker verkligen om din blogg! Bäst är du! :D

Svar: svarar i ett inlägg så att det syns ordentligt :D
Josäfin

2015-03-29 @ 09:23:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0