såklart hästen vet att du älskar den när du stoppar en bit metall i munnen och spänner åt.

"Men genom att rida utan bett på en häst betyder inte att du visar hästen att du älskar den. Hästen fattar inte genom att du sitter barbacka och utan något i munnen. Genom att gosa med en häst och ge den godis så fattar den det." - Skriver Sonny på sin blogg i ett inlägg om halsringar och att de är en stor risk. För det är då vad som heslt kan hända ute i naturen, eller hur? Visst kan man få problem med att om hästen plötsligt får panik att man kan få svårare att stanna. Men jag tänker också att om man rider ute i skogen på sin häst utan träns så borde man ha en viss känsla över att hästen litar på en och att man kanske känner av hästen tillräckligt. Självklart kan ju vad som helst hända, men inte är väl hästen oförmögen att bli rädd, hoppa ut i vägen, snubbla eller liknande med bett i munnen? 
 
Men nu nog om det, att bettet inte är en livlina utan en signal har jag snackat om i år och dar, HÄR kan ni läsa mer om det. Men nu vill jag ta och fokusera på just det sista citatet. Jag vill bara vända lite på det och se hur det låter, okej? "Hästen fattar att du älskar den när du rider på den. Den bryr sig inte om att du stoppar en metallbit i munnen du sedan drar i för att den vet att du bara gör så för att du älskar den. Hästen fattar att du älskar den när du kickar den över ett hinder fastän du inte vill ibland. Du brukar ju gosa med hästen när du smörjer in de små såren i mungiporna, så den vet att du älskar den." Hur låter det? Vet nu också att Sonny inte menade så men det är precis så jag läser det. Om vi älskar hästen så vill vi tro att den vet om det för att den får godis när vi ridit klart, även om hästen piskats runt en hoppbana på en dålig dag. 
 
Självklart älskar du inte hästen mer än någon annan bara för att du rider bettlöst, kärlek går ju inte att mäta på något sätt. Amigo förstår nog inte att jag älskar honom ens, även om jag gosar med honom och ger honom godis. Även om jag bara gosade och gav honom godis skulle han inte göra det. Han skulle bara bli glad av att se mig för att han vet att han nu ska få godis. Så nej, hästen fattar nog inte att ryttaren älskar den för att den inte har något i munnen - men jävlar vad jag tror att hästen uppskattar det. Hoppas jag inte kliver på alltförmånga tår när jag skriver att jag inte förstår hur folk fortfarande kan rida med bett. Jag riskerar hellre bettlöst i skogen än att veta att jag rider med en pistol mot huvudet på min bästa vän för att vara på säkraste sidan. För så skulle jag känna mig med ett bett i munnen, antingen lyder man eller så får man eventuella skador på tänder och blod i munnen. Ni som läser mig blogg vet ju att jag inte bryr mig om att folk rider med bett men fortfarande så tycker jag att det är väldigt hemskt - just av anledningen att jag själv aldrig i mitt liv skulle vilja ha det själv om jag var häst. Vill påpeka att inlägget bara baseras på Sonnys citat, är inget direkt inlägg mot honom eller hans blogg; bara en tankeställare. Dela gärna med er om egna tankar om ämnet! 
 
 

Kommentarer
Postat av: Charlotta Hägg

Sv: Tack så jättemycket, den är riktigt skön dessutom :)

Vilka fina bilder!

Svar: tack :D
Josäfin

2015-05-21 @ 20:08:24
URL: http://charlottahagg.blogg.se/
Postat av: therese - tlhorses.se

bra inlägg!! :)

Svar: tack!
Josäfin

2015-05-21 @ 20:10:55
URL: http://tlhorses.se
Postat av: Alice

Så sant, håller med om så mycket som du säger i detta inägget. Jag rider ju med bett, men jag förstår verkligen varför du och många andra väljer att inte göra det.

Svar: Härligt att du kan se båda sidor :D
Josäfin

2015-05-21 @ 20:36:07
URL: http://skimmelfuxenalice.horseworld.se
Postat av: Tilda

Så bra skrivet! Längtade vekligen efter att mina ridlektioner på ridskolan skulle ta slut, så att jag slipper rida med bett! Nu rider jag bara bettlöst på min medryttarhäst. :)

Svar: Åh vad gld jag blir av att höra detta, u go girl!
Josäfin

2015-05-21 @ 21:14:05
URL: http://ponnikanin.blogg.se/
Postat av: Nora Bååth

Gillar ditt tänk!

Svar: roligt att höra :D
Josäfin

2015-05-21 @ 22:36:26
URL: http://norasfoto.se/
Postat av: Neapocalypse och tinkerhästen Clooney! - ・゚♥

Jättebra inlägg!! Har det väldigt svårt på uteritterna faktiskt.. Om han inte vill så lyssnar han inte när jag vill att han ska stanna och är rädd att det händer något liksom.. Men jag vill ÄNNU mindre inte ha bett på honom så ah. Jag vet inte. Hjälp??? :c

Svar: Vad rider du på ute? Kanske något "skarpare" bettlöst kan vara till hjälp? Annars att rida mycket i närheten av stallet och öva mycket på att han ska lyssna osv. med mycket beröm när han gör det :)
Josäfin

2015-05-22 @ 09:27:58
URL: http://neapocalypse.se
Postat av: Vendela

Intressant skrivet och jättefina bilder. Tänkte bara fråga hur du tycker man ska gå tillväga med en riktigt "vild" häst om den inte lyssnar alls. Och hur tycker du man ska göra vid när en häst rids in?:)

Svar: Kan skriva ett inlägg och förklara hur jag hade gjort :D
Josäfin

2015-05-22 @ 11:37:32
URL: http://vendelalla.blogg.se
Postat av: Sandra

Grymt bra inlägg!! Håller med i det du skriver och den här meningen sammanfattar hur jag också ser på det "Jag riskerar hellre bettlöst i skogen än att veta att jag rider med en pistol mot huvudet på min bästa vän för att vara på säkraste sidan.". Tack för en grym blogg! :D

Svar: Åh tack :'D
Josäfin

2015-05-22 @ 13:14:31
URL: http://scoccosfideli.horseworld.se
Postat av: Urhästen ✿ En blommig häst

Klart att det finns risker, men det finns det med allt. Jag prioriterar en kry mun och god trovärdig kommunikation i ekipaget, mer än att ha makt i ett bett som dessutom kan skada hästen fysiskt medvetet eller inte.

Svar: Låter sunt och bra, håller med!
Josäfin

2015-05-24 @ 15:22:11
URL: http://urhasten.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0