mindre roligt veterinär besök

 
Inga glada miner hemma hos Josäfins familj idag inte. Har varit iväg hos veterinären hela dagen, som sagt så har vi trott att hans kotledsinflammation kommit tillbaka och att det var dags för en ny behandling. Han har visat precis samma symptom som andra gången förutom att han nu ser halt ut, så vi var ganska säkra. Veterinären frågade (som hundra andra gjort genom åren) om vi inte tror att det är fång. Han har aldrig haft det säger vi och berättar hela kotleds-historian. Eftersom att han inte visar jättemycket värre på böjprovet (han brukar hoppa på tre ben när man böjer kotan) så bedövade vi hovarna först. Han blev genast bättre och smällen kom - Amigo har fång. Han har gått i samma hage hela året utan särskilt mycket gräs, gått hela sommaren och dessutom är han på diet och får ca 1kg hö om dagen. Det är året han får fång, inte de han gått ute dygnet runt hela sommaren i stora sommarhagar eller sommaren de gick dagtid uppe på vallen. Blev helt chockad. Han behandlas direkt och vi ska in på återbesök sista september och då ska också ett EMS prov göra då veterinären misstänkte det. Nu när jag läst på så ser han ju ut som en typisk EMS-häst, fettig nacke och omöjlig att få ner i vikt och går upp av ingenting plus nu fången på sen sommar. EMS fungerar ungefär som diabetes och de har problem med insulin och fett - alltså kan dem bli hyperkänsliga på gräs. Tycker att det låter så rimligt och isåfall får man äntligen en förklaring till varför han alltid är så tjock fast han går minst 5-6 dagar i veckan och aldrig får mycket mat. Så nästa månad är det möjligt att vi står med en diabetes och fång-häst. Där ser man. 
 
Även om det känns skit just nu (boxvila två veckor med strikt diet) så tror jag att det kommer ordna sig. Vi röntage hovarna och han har ingen rotation, så vi har tagit tag i det tidigt. Så läskigt att det har kommit så snabbt, skrittade på tisdagen, halt sedan på torsdagen och sen när jag skrittade på måndagen igen kändes han verkligen ofräsch. Sån skillnad emot tisdagen så på en vecka ungefär. Han äter metacam nu iallafall och det brukar han alltid svara bra på så hoppas ha honom frisk så snart som möjligt. Sen ska ha få gå i paddocken bitvis tills vidare ett tag. Sedan får vi ta det som det blir om han visar sig ha EMS också, men annars hoppas jag kunna ha honom ifrån gräs helt ett år och sen förhoppningsvis kunna ha honom ungefär som vanligt, enligt förutsättningarna då. Stackarn, han är så eländig nu. Lider med honom, och Alyssa som inte vill gå själv i hagen. Blir dubbla stallturer och metacam morgon och kväll plus massor av pussar och massage.

Kommentarer
Postat av: Louise

Superfina bilder!

Svar: tack (:
Josäfin

2015-09-10 @ 18:05:31
URL: http://louiseamanda.se
Postat av: Ebba

Fyfan vad tråkigt.. men ändå skönt att få ett hum om vad det kan vara! Hoppas allt hjälper!

Våran klass var förresten på Mälarkliniken på studiebesök idag och jag tyckte jag såg dig, haha.

Svar: verkligen :( Mycket möjligt, vi var ju där med Amigo halva dagen så var säker oss du såg gå runt haha :)
Josäfin

2015-09-10 @ 19:52:03
URL: http://eblomqviist.blogg.se/
Postat av: Alva

Ååhhh stackare! Aldrig kul att få tråkiga besked hos veterinären, men skönt att få veta vad som står på såklart.
Ska ev ta ut veterinär till min med pga hans ögon... Men får se om det löser sig med lite tvätt annars :|

Svar: hoppas det löser sig med din också!
Josäfin

2015-09-10 @ 20:08:22
URL: http://alvapalvaz.blogg.se/
Postat av: Robyn

Åhh fy va hemskt att läsa!! Jag hoppas verkligen att allt blir bra tillslut och att det blir den kortaste vägen...

Svar: hoppas jag också!
Josäfin

2015-09-10 @ 20:27:36
URL: http://fotoarkiv.blogg.se
Postat av: Matilda

Uscha då. Hemskt med fång..
Min fick vi avliva i våras på grund av det, men var flera andra faktorer inblandade då med och hon blev snabbt sämre. Min lilla Kakis. <3
Men ja, fång är skit. Önskar er all lycka!

Svar: verkligen, ursh :(( tack!
Josäfin

2015-09-10 @ 21:12:05
URL: http://skogsrusset.se
Postat av: Matilda Gunnar

Usch!
En av mina hästar (konstigt nog inte den som borde vara mest utsatt) har fått ett par riktigt kraftiga fånganfall genom åren. Han har dock aldrig blivit halt av det så det har inte gått att förväxla med något annat, men stapplig. Det var en gång han var tvungen att medicineras men i övrigt har vi upptäckt det så tidigt att det inte behövts. Tråkigt att ni råkat på det, men det löser sig säkert!

2015-09-10 @ 21:46:10
URL: http://thesevengames.horseworld.se
Postat av: Ida - foto & häst

Nej men usch neee :(( Så himla tråkigt och hemskt!! Hoppas att går bra och det blir bättre! Önskar er all lycka till!! <3

Svar: verkligen :(( tack!
Josäfin

2015-09-10 @ 22:03:09
URL: http://prinsesc.blogg.se/
Postat av: Natalie

Usch va tråkigt :( Jag hoppas han blir bra snabbt! Min häst har inte haft fång men hon fick blödningar i lamellerna för några år sedan då hon hastigt släpptes ut på lösdrift med fri tillgång på hösilage. Jag hade verkligen ingen koll på hur fång fungerade men har fått jättemycket kunskap det senaste året efter att jag gick med i facebook-gruppen "Ingen häst ska dö av fång". Jättevettiga människor och många som har bra kunskap om fång, ems och cushings. Jag vill verkligen tipsa dig om att gå med i den gruppen :)

https://www.facebook.com/groups/633921533306123/

Absolut ingen "hokus pokus" grupp, utan det är många som har erfarenhet av fång och som samlat på sig kunskap som de gärna delar med sig av :)

Svar: Åh gick med i den, tack så jättemycket för tipset!
Josäfin

2015-09-10 @ 22:11:15
URL: http://nataliemolly.blogg.se
Postat av: my

Men neeeej vad tråkigt :( Hoppas att det går bra för honom :(

2015-09-10 @ 22:19:46
URL: http://monkiapa.blogg.se/
Postat av: Jeanette

Usch vad tråkigt :( Hoppas det blir bra snart igen! :)

Svar: verkligen :(
Josäfin

2015-09-10 @ 22:40:50
URL: http://nouw.com/jeanettekKoplik
Postat av: Nora Lindblad

Nej vad tråkigt, aldrig kul med dåliga besked, speciellt inte när det gäller våra älskade hästar..
Hoppas allt löser sig, bamsekram till er!!

Svar: Tack!
Josäfin

2015-09-10 @ 23:34:09
URL: http://noralindblad.blogg.se/
Postat av: linah

men åh :( hoppas de löser sig!

2015-09-11 @ 00:19:52
URL: http://nouw.com/linahs
Postat av: Theresia

Neej, fy vad tråkigt.. :((

Svar: ja verkligen :(
Josäfin

2015-09-11 @ 21:07:49
URL: http://sandahl.blogg.se
Postat av: Amanda & ridtravaren Lilleman

Alltså NEJ!!?!? Hade jag fan aldrig kunnat ana! Har inga erfarenheter av fång alls så trodde att det kom pang boom och att hästen isf inte ville röra sig alls?! Jösses! Håller tummarna såklart för er att allt går bra och att Amigo kan äta gräs i framtiden.

Svar: blev helt chockad jag också, han har ju inte gått på nå gräs?? Trodde också man skulle märka tydligt på att de knappt kunde stå och senast dagen innan hade han ork att släpa mig över en hel åker typ.. Aja inte mycket mer att göra åt, tur att vi fick det tidigt så att han förhoppningsvis inte får något återfall sen!
Josäfin

2015-09-12 @ 11:48:04
URL: http://bagheeraomalley.blogg.se
Postat av: Sandra

Åh lilla Amigo :(
Lite tips är att se över foderstaten, ta bort så mycket spannmål, socker och stärkelse som möjligt, om möjligt är även att ta av honom skorna då fånghästar/EMS kan behandlas bättre barfota (såklart med rätt hovvård och allt runt omkring såklart). Inget roligt med tråkiga nyheter iallafall!

Svar: Verkligen inte :((
Josäfin

2015-09-13 @ 21:11:04
URL: http://scoccosfideli.horseworld.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0