Varför får inte hästen ha en dålig dag?

 
 
Något jag stör mig på är att hästarna inte är tillåtna att ha dåliga dagar. Vi ryttare kan använda det som ursäkt till allt möjligt. Är vi på grinigt humör har vi en dålig dag, är vi otåliga och har kort stubin så har vi en dålig dag, går det dåligt på en tävling har vi en dålig dag osv. Helst skulle jag inte vilja rida varje gång jag har en dålig dag och känner mig irriterad på allt, kan få så dåligt samvete om vi till exmepel rider ut och jag blir argare än jag behöver när han håller på och gör sina ryck. Önskar också att jag skulle kunna hoppa ridningen varje gång jag märker att Amigo har en dålig dag, tyvärr går oftast inte det då han är överviktig och behöver motionen. Allra helst skulle jag vilja lämna honom i hagen varje gång han inte vill gå in, jag skulle vilja kunna hoppa av och släppa ut honom när jag känner att han är uttråkad och inte taggad på att ridas osv. Det enda jag gör ofta är att vända hem när jag känner att han kommer vara värre än vanligt under en uteritt och det har hänt att jag bara gjort skrittövningar på banan i några minuter om han haft en dålig dag. Alla har dåliga dagar och skillnaden är att jag kan välja att inte rida, men hästen har aldrig det valet. Jag försöker lyssna men som sagt så måste han motioneras och därför kan jag inte anpassa mig så mycket som jag skulle vilja. Vad jag kan göra är att försöka byta motionssätt, exempelvis försöka busa på banan istället eller lägga upp lite små sockerbitar eftersom att han alltid blir glad av att hoppa lite.

Blir så frustrerad över att det alltid ska vara så att hästen är dum när den har en dålig dag och att man måste "vinna över den". Det är så sjukt ologiskt! Jag kan ta det om man har en häst som gärna utnyttjar situationer, exempelvis som alltid stannar på tävling för att den vet att det får åka hem då (men då kan man ju också ifrågasätta om den vill att man ska tävla på den över huvudtaget). Vad ger oss rätten att inte låta någon ha en dålig dag? Om man helt plötsligt har ett jättedåligt pass på banan för att hästen har en dålig dag, varför inte hoppa av / skritta ut i skogen eller bara göra något annat istället för att köra stenhårt på övningarna så att den "lär sig"? Enligt mig får man inte ut någonting av det utan det känns bara respektlöst. Skillad om hästen har problem och blir farlig varenda pass osv utan vi pratar om hästar som helt enkelt inte leverar som vanligt, kanske är lite stela eller inte vill gå fram eller inte orkar koncentrera sig. "Hm min häst känns lite stel och inte har samma vanliga bjudning, bäst jag tar fram ett extra spö och visar att det är dags att gå fram ordenligt!" När man istället för att lyssna eller bara acceptera och gå vidare verkligen straffrider hästen för att visa den att det inte är okej att ha en dålig dag. Nej tack, fy fan.

Kommentarer
Postat av: Natalie

Åh jag håller med helt! Jag har samma problem som dig med min tjocka ponny och jag får riktigt dåligt samvete ibland när jag vet att hon inte vill gå in från hagen med mig, men hon behöver ju röra på sig för att inte bli dålig i kroppen. Men då försöker jag också att hitta på något hon tycker är kul och så håller jag passet kort, så att hon inte hinner bli för uttråkad :)

Svar: så jobbigt, man vill ju ändå inte att de ska få problem med ben eller diabetes men känns ändå så hemskt att "tvinga dem" eftersom att de inte förstår varför D:
Josäfin

2015-09-07 @ 10:07:36
URL: http://nataliemolly.blogg.se
Postat av: Ida - foto & häst

Så himla bra skrivet!!! Håller med dig och har preeeecis samma tänk med Kalle. Och även han måste gå pga att han är överviktig. Skulle oxå helst vilja bara släppa ut honom eller om han inte vill följa med mig skita i det, meeen tyvärr (eller ja, tyvärr och tyvärr haha), så måste han gå ibland fast han inte vill. Men försöker anpassa mig så mycket efter honom som jag kan. Och tänker alltid att hästar också har dåliga dagar, för det har dem verkligen, märker vääääldigt tydligt på Kalle när han har en dålig dag.
Och ännu en gång, SÅÅÅ BRA SKRIVET!!! :'D

Svar: Tänker precis samma, vet att han måste gå pga dåligt för ben osv om han är för tung men får ändå dåligt samvete eftersom att han inte förstår att det är därför jag tvingar honom D:
Josäfin

2015-09-07 @ 13:01:39
URL: http://prinsesc.blogg.se/
Postat av: Sabina

Jag kan hålla med dig om det du skrivit. Hästarna har full rätt med att ha dåliga och varför skulle dom inte få ha det kan man tycka?
Så bra skrivet! :)

Svar: TACK :D
Josäfin

2015-09-07 @ 13:07:15
URL: http://sabinamannerhagen.blogg.se/
Postat av: Linda Bergqvist

Jag håller med dig till fullo! Jag tror absolut på att hästarna har dåliga dagar, precis som oss och det accepterar jag. Man kan inte alltid vara på topp och ibland finns inte lusten där. Jag kan inte ens komma ihåg hur många ridpass eller träningar jag har avbrutit där det inte har känts bra, pga hästen. Eller hur många tävlingar där jag har strukit andra klassen för första inte har känts som vanligt. Där hästen inte vart sig själv. Som ryttare tycker jag det är en skyldighet att känna sin häst så bra att man vet när man ska jobba vidare eller helt enkelt hoppa av och försöka imorgon igen.
Toppeninlägg! :) kram

Svar: håller helt med, härligt att fler håller med! :D
Josäfin

2015-09-07 @ 19:04:41
URL: http://nouw.com/lindabergqvist
Postat av: Sandra

Du skriver så bra inlägg!! Jag och min mor åker alltid till hästarna med tanken "idag vill vi göra detta, men vi får se vad hästarna vill". Ibland vill de samma sak som oss, ibland vill de göra något annat och ibland vill de inte ens att vi tittar på dem för de har sina dåliga dagar de med. Man måste kunna vara flexibel och anpassningsbar med djur, det går inte att säga "Imorgon ska vi göra det här och du ska göra det med ett leende på läpparna även om du inte har en bra dag" för djur kan inte förstå det. Och precis som du skriver, har man själv en dålig dag så inte fasiken ska man hoppa upp och rida när man vet att det kommer sluta med diskussioner...

Svar: så härligt att höra, u go girl!
Josäfin

2015-09-08 @ 10:33:24
URL: http://scoccosfideli.horseworld.se
Postat av: Alva

Bra skrivet! Brukar dock för det mesta sluta med att jag typ får hoppa av, xet dampar nämligen sönder ensam på uteritter... Så mina drömmar om att kunna skritta iväg själv på en mysig runda slutar oftast med att han är rädd/skenar/är passiv men går o gnäggar (?)... Men vi försöker träna :)

Svar: har samma problem med att rida ut själv på min som sagt, blir ett monster påvägen hem! :/
Josäfin

2015-09-08 @ 11:02:14
URL: http://alvapalvaz.blogg.se/
Postat av: Lovis Grote

Så bra och så sant! Tacktacktack! Det tråkiga är att folk alltid kommer med det där "men då vinner ju hästen och så kommer det bli ett fult beteende för att komma undan!" Eller: "Man kan ju absolut inte hoppa av hästen om den inte bjuder framåt eller liknande, för då kommer den lära sig att göra så för att slippa bli riden osvosv". Tycker det är så tråkigt att folk inte litar mer på sina hästar och tror det bästa om dem. Jag litar på att bara för att jag inte tar ut min häst en gång när han visar att han inte vill, kommer han inte göra det igen bara för att komma undan. Jag litar på att om han skulle vägra gå framåt en dag och jag säger att han inte behöver, att han inte kommer använda det mot mig. Gör han det så får vi lösa det i stället och se varför han inte vill gå? Är det tråkigt? Gör det ont? Litar han inte på mig? Osv... Istället för att tvinga honom till något han absolut inte vill. Han ska vilja göra det vi gör annars vill jag inte själv göra det. Och jag orkar inte ens bryr mig om att människor då tycker att han tar över ledarskapet när han "vinner" på detta sätt. Jag vill inte ha ett ledarskap där han alltid lyder mig, så länge han respekterar mig så är det okej, och då leder vi tillsammans och hittar på det vi vill göra tillsammans!

Svar: håller helt med!!
Josäfin

2015-09-13 @ 15:32:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0