dressyr-sporten bryr sig mer om sina traditioner än hästarna inblandade.

 
Hoppas ni alla har sett av dressyr-ryttaren Per Waaler red Grand Prix-programmet i sidepull i Söndags? Så sjukt roliga att se fler som använder bettlöst på tävlingsbanorna, även om det också innebar att han var utom tävlan. Dommaren som dömde honom gav honom ståande ovationer och poängen hade räckt till en andraplats. Varför fick han då inte tävla? Jag måste säga att argumenten från stenålders tanter och gubbar börjar sina. Det senaste jag hört om nu när debatten blossade upp igen efter falsterbo är att det ska vara lika villkor för alla, därav måste alla hästar ridas på kandar. "Lika villkor för alla" - intressant val av ord när vi pratar om en extremt penga-styrd sport. Även ett citat som så tydligt visar att det är traditioner före hästarna som står i fokus. En sport som vill utvecklas skulle inte ha några problem att ha öppna sinnen för att kanske skippa trycka in dubbla metallbitar i hästens mun. Om något vore det ju en sak som försvårar uppgiften eftersom att de vill att hästarna ska gå i den typiska "kandar formen" (vilken andra tycker är fint men som jag personligen tycker ser tillgjord, konstig och rätt hemsk ut). Så för att sammanfatta dressyr så är det okej men hästar som går med bakben i kina (fin ihoptryckt hals - fin form!!), rollkur på framridningen (är det fint på banan så bryr sig ju ingen om hur träningen så ut!), blödande munnar (hästarna biter sig ju i tungan hela tiden, suck!) och allmän ful-ridning överallt utom på banan men såfort någon vill göra något som gynnar hästen i sammanhanget (ex, trär tygeln genom bett och nosgrimma för att få sidepull effekt) så blir man diskad och får dessutom böta. Det tycker jag är sjukt, ni hard-core dressyr-fans kan säga precis vad ni vill. Att det ska vara lika villkor för alla och därför måste involvera kandar är i mina ögon precis som att säga att alla ska ha lika villkor i skolan - rullstol, adhd, dyslexi osv inkluderat. Alla hästar fungerar inte på bett och jag är ganska säker på att ingen häst vill ha metall i munnen - eller hur skulle du själv velat ha det?
 
Hippsons Artikel / Namninsammling / Bettlös-Hästsport

Kommentarer
Postat av: Alva

Dock är det ju iallafall ändrat så kandar- och sporrkravet är bortplockat men tycker oxå betlöst borde få finnas! Åtminstone att det fanns en bettlös klass eller något :)

Svar: Åh hade ingen koll på det med kandaret! Trodde bara det var sporrarna som var bortplockade som krav, härligt! Dock tråkigt att man inte ser något av det på större tävlingar D:
Josäfin

2016-08-04 @ 15:09:39
URL: http://alvapalvaz.blogg.se/
Postat av: Tilda

Fantastiskt bra inlägg! Håller helt med dig <3

Svar: TACK!
Josäfin

2016-08-04 @ 16:23:33
URL: http://nouw.com/tildaochmolly
Postat av: Fanny

Vväldigt bra inlägg!! Du borde maila in de till någon tidning..

Svar: Åh tack!
Josäfin

2016-08-04 @ 16:44:06
URL: http://www.devote.se/fannymagnusson
Postat av: Amanda & ridtravaren Lilleman

AGREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

Svar: :DD
Josäfin

2016-08-04 @ 23:36:02
URL: http://bagheeraomalley.blogg.se
Postat av: my

Håller med dig! Har aldrig förstått mig på kandar!

Svar: ja men vem kom på två bett i munnen liksom??
Josäfin

2016-08-06 @ 10:09:03
URL: http://monkiapa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0