det är okej att vara dubbelmoralens drottning ibland

 
 
Något jag tänker på mycket är det här med att äta kött, vara vegan, vegetarian och allt där emellan, hur köttindustrin förstör jorden och hur mycket vi konsumerar. Jag blir så ledsen när jag tänker på att jag inte är vegan egentligen. Att jag är för självisk, lat och helt enkelt inte vill tänka på det. Jag HATAR uttrycket "jag önskar jag kunde vara vegetarian" - liksom vadå, dör du om du inte får ett glas mjölk och köttbullar? Sitter du och önskar att du ska kunna bli vegetarian när du ser stjärnor falla och hoppas att en dag kanske du ska vakna upp och tycka att kött och mejeriprodukter är äckligt?! Du önskar inte - du vill inte. Du är precis som jag. Självisk, lat och värdesätter din mat mer helt enkelt. Har tänkt så mycket på det här sedan jag såg blackfish dokumentären. Späckhuggare är något av världens finaste djur och jag var så arg och ledsen för hur de behandlades. Jag skrev på listor, protester och dyligt, vilket jag faktiskt gör ganska ofta och hoppas på att göra skillnad. Men varför är deras liv mer värt än någon annans egentligen? Jag vill göra allt för att fria späckhuggarna men tvekar inte att äta kött till middag? Dubbelmoralens drottning, egentligen.
 
Jag har slutat med mjölk, min största last bland mejeriprodukterna är egentligen ost. Jag försöker äta mindre kött, oftast äter jag det när det bjuds eller serveras. Väldigt sällan jag beställer in en köttbit eller liknande eftersom att jag ändå föredrar pasta. Fisk och skaldjur är för mig en annan sak eftersom att de inte blivit uppfödda i burar för att dö. (edit: menar mest att odlad fisk oftast odlas i sjöar och inte små akvarium, förstår självklart att den inte är helt djurvänlig heller men det känns annorlunda för mig). Jag försöker att bara köpa krav märkta produkter, svenskt och produkter som håller på att gå ut för att minska svinnet. Jag försöker även att äta mer vegetariskt, välja eco fisk istället för kött eller välja vegetariska produkter. Jag misstänker att det kommer bli ännumindre kött när jag flyttar hemmifrån också, dels för att det båda är dyrt, dåligt för djur & miljö samt att jag inte ens kan tillaga det så att det kommer smaka bra haha. Jag tycker alla ni vegetarianer och veganer ute är underbara människor (även om det finns en del som man bara vill strypa, men det finns gott om dessa människor bland de som äter kött också) och jag hoppar (obs!!!! inte önskar) att jag en dag kanske kommer kunna vara en av er. Vad jag vill säga egentligen är väl att det ibland kanske inte är helt fel att vara dubbelmoralens drottning. För lite hjälper det alltid. Alla kan göra något, vill man inte sluta med kött finns det massor av annat man kan göra, engagera sig i. Hade jag inte varit dubbelmoralens drottning hade jag aldrig valt att prova quorn, slutat konsumerat så många mjölkprodukter, aldrig engagerat mig i så många av djurens rättigheter eller haft tankesättet i att försöka dra ner. Världens rörigaste inlägg säkert, men jag vill bara skriva att det är okej att vara dubbelmoralens drottning ibland och lägga sig i mitten. 

Kommentarer
Postat av: coffeeandcupcake.blogg.se

Så fina bilder ^^

2016-01-14 @ 08:33:19
URL: http://coffeeandcupcake.blogg.se/
Postat av: Elin

Hej! Jag var precis som du men för några månader sen "tog jag steget" och blev vegan. Största chocken var hur lätt det var! Det finns i princip veganska alternativ till allt, det är så otroligt lätt att bara byta ut t.ex hamburgaren, köttbullarna eller yoghurten till t.ex en sojaprodukt.
Jag äter i princip samma saker som innan men byter bara ut köttfärsen mot sojafärs så kan jag äta mina tacos ändå ;)
Vill även skriva att fisk inte alltid är så mycket humanare. Rekommenderar dig att gå in och läsa dessa länkar http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-livsmedelsindustrin/fiskar-vattenlevande-djur
http://djurfabriken.se/fiskfabriken och även att bläddra runt på djurfabriken och se hur resten av djuren har det.
Jag är så glad att jag blev vegan och det är så skönt att slippa ha dessa djur på mitt samvete och veta att jag gör vad jag kan för miljön.
Jag vill inte med denna kommentar "konvertera" dig, jag vill bara berätta hur min upplevelse var ifall någon som läser detta går i tankarna på att bli vegan :)

Svar: Som jag skrev ovan hade jag dålig koll på fiskarna, vad jag uppfattat föddes de mestadels upp i odlingar i sjöar men måste läsa på bättre! Du har inga tips på alternativ till mjölkprodukter? Brukar laga mat på quorn och ska testa sojaprodukter någon dag men det jobbigaste för mig är min kärlek till ost haha :( Ska se till att bli ännu bättre när jag flyttar hemifrån också och har hand om all mat själv så tar gärna emot alla tips jag kan få!
Josäfin

2016-01-14 @ 09:19:14
Postat av: Divorce your horse

Sluta äta kött är nog något som jag aldrig kommer att göra. Men som du skriver finns det ju saker man kan göra ändå, i mitt fall så äter jag ganska mycket viltkött. Det djuren har haft ett bra liv i frihet och ur ett miljö perspektiv så är det även ett bra val :)

2016-01-14 @ 10:54:36
URL: http://divorceyourhorse.se
Postat av: Elin Ringqvist

Tänkte skriva i princip det som Elin skrev, haha! Speciellt det där med fiskarna, tyvärr hålls även de i trånga utrymmen bara för att dö, hela kött- och djurindustrin är helt sjuk jag tycker det är så svårt att greppa att så mycket djur dör bara för att vi är så själviska. På gotland så blir 2 grisar slaktade varje minut, hela dagen VARJE DAG. Och det är ändå bara på ett så litet område, helt sjukt. Men är så glad att du faktiskt väljer att göra något åt dina matvanor, det är redan mycket mer än vad de flesta gör, och som Elin skrev innan så är det inte svårt alls att byta ut alla animaliska produkter som man kanske trott! Heja dig :D

Svar: Måste läsa på mer om fiskar, vad jag läst föds de flesta upp i odlingar i sjöar så tänkte att det var mycket bättre i jämförelse (samt utomlands i varma länder där de fångas från havet), visste inte att de föddes upp trångt också (tycker egentligen att det är något av de värsta, samt dålig slakt och djurhållningen såklart). Ska bli ännu bättre när jag flyttat hemmifrån och ska försöka prova mer veganska produkter. Värsta är ju att jag ca hatar varma grönsaker, är inte ett fan utav de flesta även kalla och att de få veganska produkterna jag testat inte varit särskilt goda - men jag ska leta på! Det jag behöver mest är ju ett substitut för ost egentligen, är ju tyvärr något av det bästa jag vet D: Har du några tips?! Mottager alla haha!
Josäfin

2016-01-14 @ 14:02:22
URL: http://ringqvistelin.blogg.se/
Postat av: Sarah

Fast de flesta fiskar kommer från odlingar och havet är hotat, så det är inte ok där heller tycker jag. Men det är bra när du är medveten och försöker ditt bästa. Jag blev inte vegan på en gång, övergången tar tid! :)

2016-01-15 @ 09:12:39
Postat av: Sarah

http://djurfabriken.se/fiskfabriken

2016-01-15 @ 09:16:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0