"eliten vet ju faktiskt bäst"

 
Bland hästbloggare har vi väl alla stött på fenomenet att "eliten vet bäst" och att alla som inte tycker så eller håller med är helt okunniga inom hästar? Jag tycker att detta är så störande. Jag älskar att läsa bloggares kommentarer och såfort något ifrågasätts (kan vara både på gott och ont såklart) så får man ofta svaret att "men har du missat att hela eliten gör så eller?". Exempelvis om man kanske inte vill rida med skarpa bett, låta hästen gå i hagen eller något annat skit. Hur många gånger har jag inte själv fått höra att "men ser du några elitryttare rida utan träns? Jag har faktiskt ambitioner så därför gör jag inte det heller" exempelvis, vilket mest är kul för att man inte får rida utan träns - vilket ofta till och med har varit min poäng. Just själva grejen att ens åsikt inte betyder något för att man inte tillhör eliten är bara så sjuk. För eliten är felfri; kritiserar man den är man okunnig, avundsjuk eller så har man inga ambitioner - kanske till och med allt på samma gång. För "eliten har den här inspänningstygeln" och "eliten brukar ha det här bettet" och "eliten har sånna här hovar" och "eliten tränar på det här sättet" ringer väldigt svagt i mina öron. Jag vet inte om det är så att personen faktiskt tycker att allt eliten gör är lika ovärdeligt och felfritt likt en 14 åring som anser att Justin Bieber är helt ofelaktig eller om personen bara uttrycker sig fel.
 
Jag tyckar absolut att eliten borde kritiseras. Jag tycker inte att alla i eliten är inspirerande eller ens duktiga på att rida ur mitt perspektiv. Jag tycker inte att rollkur och skarpa bett är förlåtligt för att personen som rider är ur eliten. Jag tycker inte att hårda träningsmetoder, barrering eller allmän hantering av hästar som endast görs i prestations syfte är okej för hästen går elit. När ni säger eliten antar jag nämligen att ni menar HELA eliten, allt från personen som rider lugnt och harmonisk och vekrligen verkar vara ett med hästen till den som kör rollkur hela framridningen och protesterar högt om att hästen minsann bitit sig i tungen om det sipprar blod ur munnen på den varje tävling. Vi är så bra på att klumpa ihop folk i fack. För även om de är rötägg så är det fortfarande eliten, de rider de svåraste klasserna. Vad är skillnaden i att säga att dubbla bett är okej för att eliten använder det mot att säga att rollkur är okej för att eliten använder det? Det är inte samma sak alltså? Men nu förstår jag inte riktigt - eliten vet ju bäst?

Kommentarer
Postat av: Annie

Blir också så irriterad på att elitens metoder är de ända rätta enligt många. Okej, de har tagit sig långt med sina metoder.. men det betyder inte att det inte skulle funka att komma dit på andra sätt..

Svar: Håller helt med!
Josäfin

2016-01-28 @ 09:30:18
Postat av: Annie

Blir också så irriterad på att elitens metoder är de ända rätta enligt många. Okej, de har tagit sig långt med sina metoder.. men det betyder inte att det inte skulle funka att komma dit på andra sätt..

Svar: håller helt med!
Josäfin

2016-01-28 @ 09:31:11
URL: http://anniehorselife.blogg.se
Postat av: Divorce your horse

Finns både bra och dåliga hästägare/ryttare. Som du skriver så delar man upp det för mycket i fack, likt vi och dom principen. Egentligen finns det både bra och dåliga ryttare i eliten likt väl finns det bra och dåliga ryttare i övriga häst världen :)

2016-01-28 @ 10:06:46
URL: http://divorceyourhorse.se
Postat av: Skogsraah

Vad jobbigt!

2016-01-28 @ 13:41:10
URL: http://skogsraah.se
Postat av: N

Nu har jag tävling på bloggen i samarbete med caseapp, om du vill vinna ett egendesignat skal är det bara att kika in! :)

2016-01-28 @ 15:48:08
URL: http://nouw.com/nathaliemaria
Postat av: Sarah

Det är verkligen helt omöjligt att diskutera hästhållning, hovar, hjälptyglar, bett, täcken, benskydd etc. med en person som tror att eliten är felfria. Men jag har också gjort det en gång. Det känns märkligt att de jag såg upp till en gång i tiden har jag nu helt tappat respekten för.

Svar: Håller helt med! Det låter så okunnigt att ha attityden "men denna gör ju så" istället för typ "såg att denna gjorde så och det funkade bra på min häst också" ??
Josäfin

2016-01-29 @ 19:21:33
URL: http://sarahannamaria.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0