att kunna ta kritik utan offerkoftan

När det kommer till hästbloggar tycker jag att det är väldigt mycket klagande och gnäll. Vilket kan vara försåeligt eftersom att sporten vi håller på med är så olik alla andra. Ibland kan vi inte tävla för att hästen alltid skadar sig, ibland har vi feber och är dunderförkylda men måste upp och fixa till hästen, ibland är hästen satan förklädd och ibland ramlar vi av och gör illa oss ordenligt. Med rätt att klaga och gnälla lite kan jag tycka. Något däremot jag inte tål att höra gnäll om är dessa "hat-kommentarer" inom sporten. Missförstå mig rätt, att någon skriver något som bara är elakt eller hot är inte kul och klassas för mig som en hat-kommentar. Att någon kritiserar sättet du rider på eller ger tips på hur du ska sitta är inte hat-kommentarer. 
 
Ärligt, hur många här har någon gång gått in på en blogg som hela tiden tar upp hur mycket hat och elakheter de får och sen när man väl läser inlägget är det bara några kommentarer om att denne ex. Sitter lite snett, skumpar lite för mycket i galoppen eller inte följer med tillräckligt när denne hoppar - helt utan elakheter? (självklart kan någon vara elak, pratar mest om helheten). Jag blir så provocerad, för oftast så har kommentarerna rätt. Du kanske måste följa med mer i hoppningen eller sitter lite snett? Är det verkligen hat då? Bara för att någon pekar ut dina brister och oftast slänger in en mening med "prova det här ... det funkar på min häst"? Jag får bara intrycket om att personen vill få det till att "alla hatar mig för att jag är känd" när i själva verket kommentarerna bara påpekar att du rycker hästen i munnen i varje språng för att du saknar eftergift. Bloggare som slänger upp svar på tal om "har inte du för långa läder?" och svarar aggresivt om att "min tränare jag betalar dyra pengar för att rida för säger att det ska vara så, sluta vara avunsjuk för att du inte är mig!!" en gång i veckan får mig bara att vända på klacken direkt, tack och adjö!
 
Förstår självklart att det inte är jättekul att någon påpekar precis allt man gör fel men samtidigt - skulle någon påpeka att jag var för lång för Amigo känner jag mest: men jag är ju det? Det vet jag mycket väl om redan. Däremot om någon skulle skriva att jag var en djurplågare och Amigo hade haft det så mycket bättre hos någon annan för att jag var så lång skulle jag kanske ta lite mer illa upp över isåfall. Tycker bara att det blir en ond cirkel, någon kritiserar hur du rider, du svarar lite vresigt och använder den i nästa "svar på tal" inlägg om hur mycket hat du får. Blir bara dålig stämning när man inlägg efter inlägg får läsa om "stackars mig som får så mycket hat" som istället faktiskt är kritik. Varför inte bara lyfta de bra kommentarerna och skapa en bättre stämning? Eller tänka "ja, men det jobbar jag ju på" eller "ojdå, det kanske jag borde tänka på". Eller varför inte bara rent ut sagt skriva "vill inte ha kritik eller någon som hittar på massor av fel i min ridning för att jag är perfekt och du är ändå en avundsjuk näthatare"
 
Vad tycker ni? Jag personligen blir provocerad av folk som gör en höna av en fjäder för att folk alltid "hatar för att jag är så känd och bra" när det i själva verket är någon som tipsar om du du ska sitta bättre i traven ex. Tur att jag har er  iallafall, alltid snälla, peppande och med bra råd utan elakheter och hat för att jag rider så bra haha ;) Guld till er! Nej men skämt åsido, så många behöver lära sig att kunna ta kritik utan att tycka allt för synd om sigsjälva! Eller vad tycker ni? 
 

Kommentarer
Postat av: Ida - foto & häst

SÅÅÅ himla bra skrivet!!!! Håller med till fullo! Och tycker inte alls du är för lång på Amigo, perfekta ekipaget azzzz ;) Kanske några som tycker jag är för lång på Kalle med, dock ser inte jag det? De är jag säkert men jag tycker inte de ser ut så, eller vafan vet jag hahah, meeen Kalle verkar inte lida av det hmmm, vad jag har förstått på honom haha :'))) Nej men asså ahh, de som inte kan ta åt sig kritik, tål inte såna som ska hugga på allt och alla. Jag blir "glad" när jag t.ex får kritik på mina bilder eller när jag rider, då tänker/tränar jag på det nästa gång! Herregud, hur ska man annars bli bättre? haha :'D

Svar: Ja men precis! Uppskattar att folk pekar ut att jag sitter snett eller om jag borde testa att göra något med mina bilder! Utan kritik sitter man ju bara fast i samma mönster hela tiden!
Josäfin

2015-03-23 @ 14:46:03
URL: http://prinsesc.blogg.se/
Postat av: Sandra AW

Har man inget snällt att säga så var tyst. ... vi är så duktiga på att kritisera oss själva. Fina kort!

2015-03-23 @ 14:57:22
URL: http://motosidressyr.blogg.se
Postat av: my

håller med till tusen!

Sedan om man får en hat kommentar räcker det väl med att ta bort den istället för att skriva i ett inlägg "Jag bryr mig inte när jag får dessa och ni är bara avundsjuka" osv. För gör man ett stort inlägg om det bryr du dig antagligen och den som skrev det får sin uppmärksamhet.

Svar: MEN JAAAAAAA precis! "Jag bryr mig inte men här har ni ett A4 långt rant inlägg om hur arg jag blir men jag bryr mig inte"
Josäfin

2015-03-23 @ 15:13:37
URL: http://monkiapa.blogg.se/
Postat av: Molly bergh

Bra inlägg! Jag har också börjat tröttna på "svar på tal" eftersom det känns som att det alltid är samma käbbel om samma sak. Ville bara berätta att jag har delat din senaste vlog tillsammans med amigo (attention horse) tyckte den var så bra så kunde inte låta bli att dela den. Så jag hoppas att det var okej, annars får du säga till :D

Svar: Ja men verkligen, och alltid samma "men min ridlärare säger såhär eller hon säger såhär". Så jobbigt att läsa om 24/7! - Men gud vad roligt, tack!! :DD
Josäfin

2015-03-23 @ 15:32:30
URL: http://nouw.com/mollybergh
Postat av: Amanda & ridtravaren Lilleman

Ah men baam till dig. Håller med dig till 110%.

Svar: TACK! :D
Josäfin

2015-03-24 @ 10:09:30
URL: http://bagheeraomalley.blogg.se
Postat av: Sharon

Håller med till största del, dock tycker jag ju alltid att man ska veta hur man ska ge kritik på ett bra sätt och verkligen ta reda på fakta innan man spottar ur sig något.Man ser ju fortfarande inte hur någon rider genom en del bilder eller genom ett filmklipp heller för den delen.. Det värsta jag vet inom hästvärlden är ju dock alla som vill rida och ta hand om alla andras hästar när dem inte alls har något med det att göra.. ;)

Svar: Fast jag tycker att det är stor skillnad mellan någon som spottar ur sig någonting och någon som ger kritik! Tycker att kritik är viktigt för att man ska kunna ta sig framåt men om man bara ser det som hat och avundsjuka så blir man ju fast i en liten bubbla. Kan såklart också bli galen på folk som skriver till mig hur min häst är men brukar kunna skaka av mig det rätt fort om jag vet att det personen säger inte stämmer haha ;)
Josäfin

2015-03-24 @ 20:56:43
URL: http://leggohouse.blogg.se
Postat av: Robex Lundgren

fin häst

Svar: tack! :D
Josäfin

2015-03-25 @ 17:06:36
URL: http://ghgumman.blogg.se/
Postat av: Hannah

Otroligt bra skrivet! Väldigt sant det där med att folk hoppar på sånna som skrivet tips och saker man kan göra bättre :)
Jag personligen har ett problem att mina skänklar åker långt bak. Det har jag först märkt för ett litet tag sen och nu ser jag det på ca 60% av alla bilder som jag rider på. Ingen har nånsin riktigt sagt att jag gör fel så jag har inte ändrat det heller.
Ifall nån då skulle ha kommenterat: Du har dina skänklar för långt bak :)
Då kanske jag skulle ha märkt det och gjort något åt det men tyvärr har det för det mesta varit: Äh du e ju dålig, lika bra att du slutar rida den hästen!
Och hur ska jag då veta vad jag gör för fel ;)
Och just det där: Ingen är perfekt! Det betyder så mycket mer än man faktiskt tror :)

Svar: Ja men precis! Det är ju något som hjälper en att bli bättre, precis som om man skulle rida för en instruktör! Håller med dig :D
Josäfin

2015-03-25 @ 17:14:17
URL: http://ryttarnasn.blogg.se
Postat av: Tess

Det är stor skillnad på konstruktiv kritik och hat, både i tanke och hur det framförs. En del gränsfall kan dock vara svåra att tyda, särskilt på nätet eftersom man där inte kan uttyda ton och kroppsspråk på den som framför något. Så det är svårt det där.

2015-03-25 @ 17:22:39
URL: http://highlandertess.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
I'm awsome

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0